Ajankohtaiset koronavirustilanteeseen liittyvät tukitoimet

Ajankohtaiset koronavirustilanteeseen liittyvät tukitoimet – listasimme asioita, joilla hakea helpotusta kassavirtaongelmiin

Koronavirus on pistänyt koko maailman polvilleen. Inhimillisten tragedioiden lisäksi se on aiheuttanut vakavia talousongelmia ympäri maailman. Erityisen pahasti nämä vaikutukset ovat heijastuneet tavallisen pienyrittäjän elämään. Ihmiset pysyvät visusti kotonaan, joten varsinkin kivijalkaliikkeessä toimivan yrittäjän kassavirta on todella kovilla. Vuokrat juoksevat, mutta myyntiä ei tule.

Olemme koonneet tähän artikkeliin tietoa yrittäjille suunnatuista tukitoimista ja muusta hyödyllisestä informaatiosta.

Hallituksen tukitoimet

Hallitus on luvannut koronaviruksesta aiheutuvien häiriöiden hoitoon 15 miljardin euron tukipaketin. Alla on kerrottu tärkeimmistä tukitoimista, jotka koskevat yrittäjiä.

Finnveran pk-yrityksille suunnattuja lainoja kasvatettiin

Suurin osa tukipaketista menee Finnveralle, jonka valtuuksia yritysrahoitukseen nostettiin 2 miljardista 12 miljardiin euroon. Uuden rahoitusmallin avulla yritysten on mahdollista saada lyhennysvapaita kuukausia Finnveran takaamiin lainoihin ja saada myös joustavammin Finnveran myöntämiä takauksia uusiin lainoihin. Pankki hoitaa lyhennysvapaisiin ja takauksiin liittyvät toimet Finnveran kanssa yrittäjän puolesta, joten ota yhteyttä omaan pankkiisi asian selvittämiseksi. Poikkeuksena Finnveran myöntämät lainat, joihin voit hakea lyhennysvapaata Finnveran sähköisen asiointipalvelun kautta.

Tutustu tarkemmin uuteen rahoitusmalliin Finnveran verkkosivuilta.

Verohallinto joustaa verotilityksissä

Verohallinto myöntää yrityksille mm. maksujärjestelyjä helpotetuin ehdoin. Maksujärjestelyä voi hakea, jos yritykselläsi on vaikeuksia maksaa veroja koronavirustilanteen vuoksi. Muista myös, että voit hakea Omaverosta ennakkoveron pienennystä, jos yrityksesi tulos näyttää muodostuvan arvioitua pienemmäksi.

Verohallinnon verkkosivuilla on päivittyvä kooste koronatilanteesta, josta löytyy kaikki ajantasaiset veroasioiden hoitamiseen liittyvät tiedot.

Eläkemaksuihin helpotuksia

YEL-maksuihin on mahdollista saada 3 kuukautta viivästyskorotonta maksuaikaa. Lisäksi vakuutusmaksuihin on mahdollista hakea tilapäistä joustoa alaspäin. Jouston määrä on maksimissaan 20 prosenttia, ja sen täyttymisen edellytykset arvioidaan yrityskohtaisesti. Muista myös, että voit laskea YEL-työtuloasi pysyvästi alaspäin, jos työpanoksesi on yrityksessäsi pienentynyt. Ole muutoksista yhteydessä omaan eläkevakuutusyhtiöösi.

YEL-vakuutusten lisäksi myös työeläkemaksua alennetaan tilapäisesti 2,6 prosenttia. Alennus on voimassa vuoden loppuun saakka. TyEL-maksuihin on myös mahdollista saada YEL-maksujen tapaan 3 kuukautta lykkäystä.

Business Finlandilta uusi rahoituspalvelu

Business Finland lanseerasi rahoituspalvelun koronaviruksen aiheuttamia häiriötilanteita varten. Palvelu on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille (liikevaihto enintään 300M€), joiden liiketoimintaan koronavirustilanne on aiheuttanut häiriöitä. Rahoitusta ei valitettavasti voida myöntää toiminimille.

Rahoituspalvelun asiakkaita ovat muun muassa:

  • matkailu
  • matkailun oheispalvelut
  • luovat ja esittävät alat
  • kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa

Rahoituspalvelu koostuu kahdesta osasta:

  1. Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoituksen suuruus on enintään 10 000 euroa. Tällä rahoituksella yritys voi selvittää ja suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen.
  2. Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoituksen suuruus on enintään 100 000 euroa. Tällä rahoituksella yritys voi toteuttaa niitä kehittämistoimenpiteitä, joita se on tunnistanut esiselvityksessä tai muuten omana toimintanaan ja jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Toimenpiteiden tavoitteena tulee olla yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen.

Molemmat näistä rahoitusmalleista ovat avustuksia, joten näitä ei tarvitse maksaa takaisin. Avustus on sidottu projektin hyväksyttyjen kokonaiskustannusten määrään, joista Business Finland korvaa 80 prosenttia. Katso Business Finlandin verkkosivuilta lisätietoja.

Päätoimiset yrittäjät pääsemässä työttömyysturvan piiriin

Hallitus on esittänyt määräaikaisia muutoksia työttömyysturvaan. Jos esitys menee läpi, jatkossa myös yrittäjien olisi mahdollista päästä työttömyysturvan piiriin – aiemmin tämä mahdollisuus on ollut vain yritystoiminnan lopettaneilla ja sivutoimisilla yrittäjillä. Kaikki muutosten yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä, mutta päätoimiset yrittäjät voivat hakea työttömyysetuutta takautuvasti, kun ohjeet tarkentuvat.

Lue lisää työttömyysturvan muutoksista Kelan sivuilta.

Tee laskelmia ja neuvottele

Nyt jos koskaan kannattaa listata kaikki menot ja tulot taulukkolaskentaohjelmaan. Vaikka tulopuoli sakkaisi, niin menopuolelta on usein löydettävissä kustannuksia, joista voidaan karsia. Laskelman ei tarvitse täyttää kaikkia oikean kassavirtalaskelman vaatimuksia, vaan jo pelkkä menojen listaus auttaa. Erittelet vain kiinteät ja muuttuvat kustannukset, jonka jälkeen käyt ne yksitellen läpi.

Turhista kuluista karsimisen lisäksi kassavirtaa on hyvä tervehdyttää esimerkiksi lyhennysvapaiden avulla. Pankit myöntävät tämän kriisin keskellä yrityslainoihin lyhennysvapaita normaalia joustavammin ehdoin. Ota pikaisesti yhteys omaan pankkiisi tilanteen selvittämiseksi.

Hae ahdistukseen apua

Koronavirustilanne on vetänyt yrittäjiä niin ahtaalle, että monella on varmasti hyvinkin synkkiä ajatuksia. Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin palvelee 24/7 numerossa 09 2525 0111. Pyydä apua, jos tuntuu, että seinät kaatuvat päälle. Ja muista, että et ole ongelmiesi kanssa yksin.

Lopuksi

Yrittäjien tilannetta helpotetaan suorilla avustuksilla (Business Finlandin uusi rahoitusmalli, työeläkemaksujen alennukset), erilaisilla maksujärjestelyillä (Verohallinnon maksujärjestelyt, pankkien lyhennysvapaat & eläkemaksujen pidennetyt maksuajat), uusilla lainoilla (mm. Finnveran takaukset) sekä muutoksilla sosiaaliturvaan (päätoimisten yrittäjien oikeus päästä työttömyysturvan piiriin).

Suomen Yrittäjillä on hyvä Kaikki koronasta yrittäjälle -sivu, josta löytyy paljon vastauksia yrittäjiä askarruttaviin kysymyksiin. Myös Kauppalehti on laatinut hyvän selviytymispaketin yrittäjille. Tilanne elää koko ajan, joten uutisia kannattaa seurata. Toivon mukaan suorat yritystuet lisääntyvät vielä entisestään, jotta mahdollisimman moni yrittäjä selviäisi tämän kriisin yli.


Merit Aktiva kutsuu sinut mukaan tekemään työstäsi helpompaa!

Voit syöttää ilmaiseen versioon 100 myyntilaskua, ostolaskua tai muita tositeitta 6 kuukauden ajan. Kun ilmaisen version tositemäärä tai aikaraja ylittyy, voit hankkia kätevästi lisenssin.