Tuki


Veloitukseton tuki

09 4259 7827

Palvelemme arkisin 09.00 – 16.00

Sähköpostituki

support@passelimerit.com

Palvelemme arkisin 09.00 – 16.00


Osamaksun kirjaus Merit Aktivassa

Osamaksu ostolaskulla

Osamaksulla tai rahoitussopimuksella ostettaessa tulee ensin tehdä muutoksia ko. kirjanpidon velkatilien asetuksissa.

Avaa valikko: Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tilikartta. Mikäli maksetaan osamaksulla, avaa Osamaksuvelat-tili tuplaklikkaamalla tilin nimeä. Jos osto on rahoitettu, avaa Rahoituslaina-tili. Vaihda kohtaan: Käytetään maksutapana -> Maksutapaa käytetään ostolaskuissa. Tallenna.

Jos et löydä tilikartastasi sopivaa tiliä, voit lisätä sen sinne itse. Huomaa, että Taseen/Tuloslaskelman erään tulee valita oikea taseen ryhmä, jotta osamaksu kirjautuu oikein Taseeseen.

Laadi sitten ostolasku tavalliseen tapaan valikossa: Ostot > Ostolaskut > Lisää ostolasku (ks. Merit Aktivan käyttöönotto-ohje). Syötä laskulle tarvittavat tiedot, tarkista alv ja laskun summa. Paina sitten Kirjaa maksu -painiketta ja valitse Maksutavaksi Osamaksuvelat tai Rahoituslainat. Syötä päivämäärä ja koko laskun summa. Tallenna lasku.

Ohjelma tekee pääkirjaan kirjauksen laskurivillä määritellylle kulutilille sekä taseen velkatilille sen mukaan, mikä tili maksutavassa on valittuna. Esimerkiksi: D Kulutili, K Osamaksuvelkatili.

Osamaksun lyhennys

Kun osamaksua lyhennetään ja maksu näkyy pankin tiliotteella, tee maksusta maksutapahtuma valikossa: Maksutapahtumat > Maksutapahtumat > Lisää maksutapahtuma.

Valitse maksutapahtuman tyypiksi: Muu meno ja syötä päivämääräksi se päivä, jolloin maksu on mennyt tililtä. Valitse ensimmäiselle riville tiliksi aiemmin käyttämäsi osamaksuvelka- tai rahoituslainatili ja syötä summaksi lyhennyksen osuus maksusta. Lisää uusi rivi ja valitse tiliksi sopiva kulutili mahdollisille käsittelymaksuille tms. kuluille, syötä summa. Lisää vielä kolmannelle riville tiliksi sopiva korkokulutili ja summaksi koron osuus. (Tilien nimet ja numerot voivat vaihdella tilikarttasi mukaan). Tarkista, että alhaalla näkyvä Summa on sama summa, joka on mennyt tililtä.

Tallenna.

Maksutapahtuman tallentamisen jälkeen, ohjelma tekee kirjauksen pääkirjaan, jossa taseen osamaksuvelkaa on vähennetty ja korkojen ym. käsittelykulujen osuus on kirjattu tuloslaskelman kulutileille.

Voit halutessasi kirjata maksun myös pääkirjatositteena (Kirjanpito > Pääkirjatositteet > Lisää pääkirjatosite): K Pankkitili, D Osamaksuvelka, D Rahoituskulut, D Korkokulut.

Käyttöomaisuuden osto osamaksulla

Kun ostat käyttöomaisuutta osamaksulla, toimi kuten tässä ohjeessa on neuvottu kirjanpidon velkatilin asetuksien muuttamisen osalta.

Tämän jälkeen tee uusi ostolasku valikossa Ostot > Ostolaskut > Lisää ostolasku. Ruksaa laskulla kohta ”Käyttöomaisuuden osto” ja klikkaa nimike-kenttään ja siitä ”Lisää uusi käyttöomaisuushyödyke”. Anna käyttöomaisuuskohteen tiedot ja yksilöllinen inventaarinumero sekä oikea käyttöomaisuusryhmä. Tallenna.

Täytä laskun tiedot ja tarkista, että alv näkyy oikein laskulla. Paina ”Kirjaa maksu“ -painiketta. Valitse maksutapa-kenttään: Osamaksuvelat-tili.

Tallenna ostolasku. Ohjelma kirjaa tällöin kaluston oston taseen kalustotilille ja velaksi Osamaksuvelat-tilille. Arvonlisävero kirjautuu tillile ”Ostoihin sisältyvä vähennettävä ALV“. Voit tarkistaa kirjauksen klikkaamalla ”Tosite OS-…” -painiketta.

Ks. kohta Osamaksun lyhennys tästä ohjeesta.