Pankin tiliotteen sisäänluku Merit Aktivaan | Kirjanpito-ohjelma Merit Aktiva

Tuki


Veloitukseton tuki

09 4259 7827

Palvelemme arkisin 09.00 – 16.00

Sähköpostituki

tuki@meritaktiva.fi

Palvelemme arkisin 09.00 – 16.00


Pankin tiliotteen sisäänluku Merit Aktivaan

Pankkien tiliotteet voi lukea sisään Merit Aktivaan sähköisenä, jolloin ohjelma kohdistaa maksut automaattisesti oikeille myynti- ja ostolaskuille viitenumeroiden perusteella. Ohjelmassa olevan pankkitilin tiedoissa tulee olla oikea IBAN-koodi (valikko: Maksutapahtumat > Pankit).

Merit Aktivalla ei ole suoraa yhteyttä pankkeihin vaan pankkien tiliotteet luetaan ohjelmaan sisään verkkopankista saatavina tiedostoina. Tilaa pankiltasi tiliotteet XML- (ISO-standardin mukainen) tai CSV-muodossa, ja sovi kuinka usein pankki laatii tiliotteet, esim. kerran päivässä/viikossa/kuukaudessa. Varmista, että tilitapahtumat saa tiedostoon eriteltyinä, jokainen tapahtuma omalla rivillään. Viitteiden lukupalvelun tulee olla pois päältä.

Lisätietoja XML- ja CSV-tiliotteista saat pankistasi. Huomaa, että koska Merit Aktivalla ei ole suoraa pankkikanavaa, ei pankin ja ohjelman välille tarvita valtuutuksia eikä mitään Web Service-kanavia (WS) tarvitse avata.

Ks. myös Merit Aktivan ohje: Maksumääräykset.

Osuuspankki

Yritysasiakas saa Osuuspankista CSV-muotoisen tiliotteen kirjautumalla verkkopankkiin ja valitsemalla sieltä: Tilit ja kortit > Tilit > Tositetiliote. Valitse aikaväli, esim. kuukausi, jonka kirjanpitoa teet. Avautuu luettelo, jossa tulee valita ”Lataa tiedostona”. Tallenna tiedosto esim. Ladatut tiedostot -kansioon. Älä avaa sitä.

Henkilöasiakas (esim. toiminimi) saa CSV-tiliotteen valikosta Tilit ja maksut > Tiliote. Valitse aikaväli, esim. kuukausi, jonka kirjanpitoa teet. Valitse sen jälkeen ”Lataa pelkät tilitapahtumat”. Tallenna tiedosto esim. Ladatut tiedostot -kansioon. Älä avaa sitä.

Nordea

Nordeasta on mahdollista tilata kaksi eri tiliotetiedostoa: XML-tiliote ja XML-viitemaksut. XML-viitemaksut-tiliote sisältää vain viitteelliset suoritukset. Varmista myös tiliotetta tilatessasi, ettei viitteiden lukupalvelu ole päällä, jotta tiliotteella näkyvät kaikki suoritukset omilla riveillään. Tiliotteen saa XML-muotoisena kirjautumalla yrityspalveluun ja valitsemalla avautuvasta valikosta Eräsiirto ja tiliotteet. Tämän jälkeen tulee valita Nouda aineisto Nordeasta -valikosta: XML-tiliote ja erikseen XML-viitemaksut. Aikaväliksi valitse pankin kanssa sovittu aikaväli. Sen jälkeen valitse Hae. Tallenna tiliote esim. Ladatut tiedostot kansioon. Älä avaa sitä.

Danske Bank

Danske Bankista tilataan XML-tiliote ja varmistetaan ettei viitteiden lukupalvelu ole päällä, jotta tiliotteella näkyvät kaikki suoritukset omilla riveillään. Kun haet tiliotteen verkkopankistasi, tallenna tiedosto esim. Ladatut tiedosto -kansioon. Älä avaa sitä.

Säästöpankki

Pyydä pankistasi XML-muotoinen tiliote ja sovi aikaväli, miten usein tulet hakemaan tiliotteen. Varmista myös tiliotetta tilatessasi, ettei viitteiden lukupalvelu ole päällä, jotta tiliotteella näkyvät kaikki suoritukset omilla riveillään.

Oma Säästöpankki

Tilaa pankistasi XML-muotoinen tiliote. Oma Säästöpankin kanssa pitää tehdä eräsiirtotilisopimus. WebService-kanavaa ei tarvita, vaan pankin kanssa voidaan sopia, että tiliote noudetaan itse yritysverkkopankissa Eräsiirto ja tiliotteet -valikossa. Varmista myös tiliotetta tilatessasi, ettei viitteiden lukupalvelu ole päällä, jotta tiliotteella näkyvät kaikki suoritukset omilla riveillään.

Tiliotetiedoston tuominen Merit Aktivaan

Tiliotetiedosto ladataan verkkopankista ensin omalle koneelle, esim. Ladatut tiedostot -kansioon ja tuodaan sitten Merit Aktivaan. Älä avaa tiliotetiedostoa ennen kuin tuot sen Merit Aktivaan ettei tiedosto mene ”rikki”.

Kun olet tallentanut tiliotteen verkkopankistasi, tiedosto tuodaan Merit Aktivaan Maksutapahtumat-valikosta (Maksutapahtumat > Maksutapahtumat) napsauttamalla kyseisen pankin kohdalla olevaa linkkiä Tiliotteiden sisäänluku.

Klikkaa avautuvasta ikkunasta Avaa tiedosto … -painiketta ja valitse kansiostasi tiliotetiedosto, jonka tallensit koneellesi. Valitse Avaa tiedosto (tilitoimistoille), jos olet tilannut pankista tiedoston, joka sisältää usean eri yrityksen tiliotteet, jolloin saat tuotua ne kerralla kaikkiin Merit Aktivassa oleviin yrityksiin, joissa on yhteinen pääkäyttäjä.

Kun tiliote on tuotu ohjelmaan, näet kaikki tapahtumat omilla riveillään.

Vihreät rivit on kohdistettu automaattisesti asiakkaan tai toimittajan laskuun. Voit vahvistaa kyseiset

rivit heti klikkaamalla Vahvista-painiketta.

Valkoiset rivit eivät ole jostain syystä kohdistuneet laskuille (viitenumero voi olla väärin, lasku on jo maksettu tai laskua ei ole olemassa, esim. korkotulot tai ennakkoverot) ja ne tulee kohdistaa tai tiliöidä käsin. Jos lasku on tehty ohjelmaan, paina vasemman puoleista Laskut-kuvaketta ja etsi oikea osto- tai myyntilasku, johon maksu kohdistetaan. Mikäli maksurivi ei liity laskuihin, klikkaa oikean puoleista Muut-kuvaketta ja tiliöi maksu valitsemalla maksua vastaava kirjanpitotili.

Huom! Voit myös kohdistaa osan maksusta Laskut-painikkeella ja toisen osan Muut-painikkeella. Esim. Verohallinnon alv-maksu voidaan kohdistaa Laskut-painikkeella avoinna olevaan alv-velkaan ja myöhästyneeseen maksuun liittyvä korko voidaan tiliöidä Muut-painikkeella oikealle kulutilille.

Kun tiliotteen kaikki rivit on kohdistettu (merkitty vihreällä), klikkaa Vahvistapainiketta. Ohjelma laatii vahvistamisen yhteydessä automaattisesti kirjaukset pääkirjaan ja maksut lisätään maksuluetteloon.

Jos et halua vahvistaa jotakin riviä, voit poistaa sen napsauttamalla rivin lopussa olevaa

rastia. Voit myös vahvistaa ensin vihreät rivit ja poistaa sen jälkeen kaikki valkoiset rivit kerralla napsauttamalla Poista-painiketta.

Jos haluat keskeyttää työn pankin tiliotteiden tuonti-ikkunassa, tekemäsi toimet tallennetaan automaattisesti ja voit jatkaa käsittelyä myöhemmin.

Jos valitset jo tuodun pankin tiliotetiedoston vahingossa uudelleen, ohjelmaan aiemmin tuotuja,

vahvistettuja tietoja ei tuoda toistamiseen.

Voit tarvittaessa muuttaa jo vahvistettuja ja kirjanpitoon kirjattuja maksutapahtumia avaamalla maksutapahtuman Maksuluettelosta (Maksutapahtumat > Maksutapahtumat > Maksuluettelo ko. pankin kohdalla) ja painamalla Muuta-painiketta.

Huom! Jos olet luonut ohjelmassa maksumääräyksiä, älä vahvista niitä maksumääräysten

ikkunassa. Kun tiliote luetaan sisään, kohdistaa ohjelma maksut oikeille ostolaskuille ja ko. ostolaskut vahvistetaan automaattisesti maksumääräyksistä. Jos olet vahvistanut maksumääräykset maksumääräysten ikkunasta, tekee ohjelma jo siinä vaiheessa kirjauksen D Ostovelkatili, K Pankkitili. Tällöin voit poistaa ko. rivit tiliotteelta.

Maksumääräyksiä varten tulee pankin kanssa tehdä aineistonsiirtosopimus. Löydät lisätietoja maksumääräyksistä ja niiden luomisesta Merit Aktivan ohjeesta: Maksumääräykset.