Tuki


Veloitukseton tuki

09 4259 7827

Palvelemme arkisin 09.00 – 16.00

Sähköpostituki

support@passelimerit.com

Palvelemme arkisin 09.00 – 16.00


Pankin tiliotteen sisäänluku Merit Aktivaan

Pankkien tiliotteet voi lukea sisään Merit Aktivaan sähköisenä, jolloin ohjelma kohdistaa maksut automaattisesti oikeille myynti- ja ostolaskuille viitenumeroiden perusteella. Ohjelmassa olevan pankkitilin tiedoissa tulee olla oikea IBAN-koodi (valikko: Maksutapahtumat > Pankit).

Merit Aktivalla ei ole suoraa yhteyttä pankkeihin, vaan pankkien tiliotteet luetaan ohjelmaan sisään verkkopankista saatavina tiedostoina. Tilaa pankiltasi tiliotteet XML- (ISO-standardin mukainen) tai CSV-muodossa, ja sovi kuinka usein pankki laatii tiliotteet, esim. kerran päivässä/viikossa/kuukaudessa. Varmista, että tilitapahtumat saa tiedostoon eriteltyinä, jokainen tapahtuma omalla rivillään. Viitteiden lukupalvelun tulee olla pois päältä.

Lisätietoja XML- ja CSV-tiliotteista saat pankistasi. Huomaa, että koska Merit Aktivalla ei ole suoraa pankkikanavaa, ei pankin ja ohjelman välille tarvita valtuutuksia eikä mitään Web Service-kanavia (WS) tarvitse avata.

Ks. myös Merit Aktivan ohje: Maksumääräykset.

Osuuspankki

Osuuspankin yritysasiakas, jolla on yrityksen verkkopalvelut saa Osuuspankista CSV-muotoisen tiliotteen kirjautumalla verkkopankkiin ja valitsemalla sieltä: Tilit, maksut ja laskutus > Tilit > Tositetiliote. Valitse aikaväli, esim. kuukausi, jonka kirjanpitoa teet. Avautuu luettelo, jossa tulee valita ”Lataa tiedostona” (oikean puoleinen painike). Tallenna tiedosto esim. Ladatut tiedostot -kansioon. Älä avaa sitä.

Nordea

Nordeasta on mahdollista tilata kaksi eri tiliotetiedostoa: XML-tiliote ja XML-viitemaksut. XML-viitemaksut-tiliote sisältää vain viitteelliset suoritukset. Huomaa, että Nordeasta on tilattava erikseen tiliotetiedostot. Varmista myös tiliotetta tilatessasi, ettei viitteiden lukupalvelu ole päällä, jotta tiliotteella näkyvät kaikki suoritukset omilla riveillään. Tiliotteen saa XML-muotoisena kirjautumalla yrityspalveluun ja valitsemalla avautuvasta valikosta: Talous > Aineistot. Tämän jälkeen tulee valita Valitse aineisto -valikosta: XML-tiliote ja erikseen XML-viitemaksut. Aikaväliksi valitse pankin kanssa sovittu aikaväli. Sen jälkeen tulee valita Aineiston tila -kenttään: Uusi ja tallentaa tiliote esim. Ladatut tiedostot kansioon. Älä avaa tiedostoa.

Danske Bank

Danske Bankista tilataan XML-tiliote ja varmistetaan ettei viitteiden lukupalvelu ole päällä, jotta tiliotteella näkyvät kaikki suoritukset omilla riveillään. Kun haet tiliotteen verkkopankistasi, tallenna tiedosto esim. Ladatut tiedosto -kansioon. Älä avaa tiedostoa.

Säästöpankki

Pyydä pankistasi XML-muotoinen tiliote ja sovi aikaväli, miten usein tulet hakemaan tiliotteen. Varmista myös tiliotetta tilatessasi, ettei viitteiden lukupalvelu ole päällä, jotta tiliotteella näkyvät kaikki suoritukset omilla riveillään. Tallenna tiedosto tietokoneellesi. Älä avaa sitä.

Oma Säästöpankki
Tilaa pankistasi XML-muotoinen tiliote. Oma Säästöpankin kanssa pitää tehdä eräsiirtotilisopimus. WebService-kanavaa ei tarvita, vaan pankin kanssa voidaan sopia, että tiliote noudetaan itse yritysverkkopankissa Eräsiirto ja tiliotteet -valikossa. Varmista myös tiliotetta tilatessasi, ettei viitteiden lukupalvelu ole päällä, jotta tiliotteella näkyvät kaikki suoritukset omilla riveillään. Tallenna tiedosto tietokoneellesi. Älä avaa sitä.

S-pankki
S-pankista voi ladata ohjelman kanssa yhteensopivan CSV-tiedoston. Kirjaudu S-pankin verkkopankkiin. Valitse oikea tili (jos sinulla on useampia tilejä S-pankissa).

Syötä päivämäärät kohtaan: Tilitapahtumat ajalta. Klikkaa NÄYTÄ ja paina LATAA CSV-TIEDOSTONA (Tiliote tallentuu tietokoneen Ladatut tiedostot/Downloads -kansioon).

Pop-pankki
POP pankista voi ladata ohjelman kanssa yhteensopivan CSV-tiedoston valikosta: Tilitapahtumat tiedostoon.

Päivämäärärajaus: valitse kalenterikuvakkeiden avulla päivämääräväli, jolta haluat tilitapahtumat

Tapahtumatyyppi: valitse ”Kaikki tapahtumat

Hyväksy valintasi ”Siirrä tiedostoon”-painikkeella.

Valinnan jälkeen avautuvassa ikkunassa määrittelet, haluatko avata vai tallentaa tiedoston. Valitse Tallenna. Tiedoston nimi on muodossa tilinumero_päivämäärä.csv. Tallenna.

Aktia
Aktiasta voi ladata ohjelman kanssa yhteensopivan CSV-tiedoston.

PayPal
Paypalista voi ladata ohjelman kanssa yhteensopivan CSV-tiedoston.

Holvi
Holvista saa ohjelman kanssa yhteesopivan tiedoston ottamalla yhteyttä heidän asiakstukeensa. https://support.holvi.com/hc/fi/articles/115005238365/

Tiliotetiedoston tuominen Merit Aktivaan

Tiliotetiedosto ladataan verkkopankista ensin omalle koneelle, esim. Ladatut tiedostot -kansioon ja tuodaan sitten Merit Aktivaan. Älä avaa tiliotetiedostoa ennen kuin tuot sen Merit Aktivaan ettei tiedosto mene ”rikki”.

Kun olet tallentanut tiliotteen verkkopankistasi, tiedosto tuodaan Merit Aktivaan Maksutapahtumat-valikosta (Maksutapahtumat > Maksutapahtumat) napsauttamalla kyseisen pankin kohdalla olevaa linkkiä Tiliotteiden sisäänluku.

Klikkaa avautuvasta ikkunasta Avaa tiedosto … -painiketta ja valitse kansiostasi tiliotetiedosto, jonka tallensit koneellesi. Valitse Avaa tiedosto (tilitoimistoille), jos olet tilannut pankista tiedoston, joka sisältää usean eri yrityksen tiliotteet, jolloin saat tuotua ne kerralla kaikkiin Merit Aktivassa oleviin yrityksiin, joissa on yhteinen pääkäyttäjä.

Kun tiliote on tuotu ohjelmaan, näet kaikki tapahtumat omilla riveillään.

Vihreät rivit on kohdistettu automaattisesti asiakkaan tai toimittajan laskuun. Voit vahvistaa kyseiset

rivit heti klikkaamalla Vahvista-painiketta.

Valkoiset rivit eivät ole jostain syystä kohdistuneet laskuille (viitenumero voi olla väärin, lasku on jo maksettu tai laskua ei ole olemassa, esim. korkotulot tai ennakkoverot) ja ne tulee kohdistaa tai tiliöidä käsin. Jos lasku on tehty ohjelmaan, paina vasemmanpuoleista Laskut-kuvaketta ja etsi oikea osto- tai myyntilasku, johon maksu kohdistetaan. Mikäli maksurivi ei liity laskuihin, klikkaa oikeanpuoleista Muut-kuvaketta ja tiliöi maksu valitsemalla maksua vastaava kirjanpitotili.

Huom! Voit myös kohdistaa osan maksusta Laskut-painikkeella ja toisen osan Muut-painikkeella. Esim. Verohallinnon alv-maksu voidaan kohdistaa Laskut-painikkeella avoinna olevaan alv-velkaan ja myöhästyneeseen maksuun liittyvä korko voidaan tiliöidä Muut-painikkeella oikealle kulutilille.

Kun tiliotteen kaikki rivit on kohdistettu (merkitty vihreällä), klikkaa Vahvistapainiketta. Ohjelma laatii vahvistamisen yhteydessä automaattisesti kirjaukset pääkirjaan ja maksut lisätään maksuluetteloon.

Jos et halua vahvistaa jotakin riviä, voit poistaa sen napsauttamalla rivin lopussa olevaa

Roskakori-kuvaketta. Voit myös vahvistaa ensin vihreät rivit ja poistaa sen jälkeen kaikki valkoiset rivit kerralla napsauttamalla Poista-painiketta.

Jos haluat keskeyttää työn pankin tiliotteiden tuonti-ikkunassa, tekemäsi toimet tallennetaan automaattisesti ja voit jatkaa käsittelyä myöhemmin.

Jos valitset jo tuodun pankin XML-muotoisen tiliotetiedoston vahingossa uudelleen, ohjelmaan aiemmin tuotuja, vahvistettuja tietoja ei tuoda toistamiseen. CVS-muotoiset tiliotetiedostot voidaan tuoda ohjelmaan uudelleen vaikka maksutapahtumat olisi jo kertaalleen vahvistettu.

Huom! Jos olet luonut ohjelmassa maksumääräyksiä, älä vahvista niitä maksumääräysten

ikkunassa. Kun tiliote luetaan sisään, kohdistaa ohjelma maksut oikeille ostolaskuille ja ko. ostolaskut vahvistetaan automaattisesti maksumääräyksistä. Jos olet vahvistanut maksumääräykset maksumääräysten ikkunasta, tekee ohjelma jo siinä vaiheessa kirjauksen D Ostovelkatili, K Pankkitili. Tällöin voit poistaa ko. rivit tiliotteelta.

Maksumääräyksiä varten tulee pankin kanssa tehdä aineistonsiirtosopimus. Löydät lisätietoja maksumääräyksistä ja niiden luomisesta Merit Aktivan ohjeesta: Maksumääräykset.


Vahvistettujen maksutapahtumien muokkaus

Voit tarvittaessa muuttaa jo vahvistettuja ja kirjanpitoon kirjattuja maksutapahtumia avaamalla maksutapahtuman Maksuluettelosta (Maksutapahtumat > Maksutapahtumat > Maksuluettelo ko. pankin kohdalla) ja painamalla Muuta-painiketta.

Tee tarvittavat muutokset ja Tallenna.

Muista tarkistaa, että pankin saldo kirjanpidossa vastaa tiliotteen saldoa.