Tuki


Veloitukseton tuki

09 4259 7827

Palvelemme arkisin 09.00 – 16.00

Sähköpostituki

support@passelimerit.com

Palvelemme arkisin 09.00 – 16.00


Asetukset

Asetukset-valikossa voit muuttaa yrityksesi tietoja, yleisiä asetuksia, kirjanpidon asetuksia sekä lisätä dimensioihin osastoja, projekteja, kustannuspaikkoja jne.

Kuva, joka sisältää kohteen teksti Kuvaus luotu automaattisesti

Sisällyluettelo

Yrityksen tiedot 3

Yrityksen tiedot 3

Verkkolaskujen ym. integraatioiden asetukset 4

Verkkolaskujen vaihto Viron ja Suomen Merit Aktivan käyttäjien välillä 5

Ostolaskujen automaattinen digitointi 5

Verkkolaskuoperaattori Apix 6

CostPocket 6

eTasku 7

Myyntisaatavien rahoitus (factoring) 7

Tulorekisterin varmenne 7

Yritysten lukumäärä -raportti 8

Minun tilini 8

Käyttäjät 9

Laskujen kierrätys 10

Käyttäjien hallinnointi Merit Aktivan työpöydällä 11

Lisenssiavaimen tiedot 12

API:n asetukset 12

Yleiset asetukset 13

Myyntilaskun asetukset 13

Myyntilaskun asetukset 13

Myyntilaskun muotoilu 15

Myyntihinnat ja alennukset 16

Viivästyskoron laskennan asetukset 16

Maksumuistutusten tekstit 17

Pysyvä kommentti 17

Mittayksiköt 17

Mittayksiköiden muunnokset 18

Maat 19

Valuutat 19

Sähköpostiasetukset 20

Ohjelman kielen valinta 22

Kirjanpidon asetukset 22

Tilikartta 22

ALV-määritykset 25

Oletustilit 26

Tilikaudet 27

Tuloslaskelman asetukset (Pro- ja Premium-versiossa) 27

Tietojen tuonti 28

Asiakkaiden ja toimittajien tuonti 28

Varastonimikkeiden tuonti 29

Alkusaldot 29

Alkusaldojen tuonti Excel-tiedostona 30

Toiset saldot 31

Sähköisesti lähetettyjen raporttien historia 31

Tositteiden järjestäminen 31

Dimensiot 32

Osastot 32

Kuluennakoiden saajat 33

Dimensiot 34

Projektit 34

Kustannuspaikat 36

Muut dimensiot (Premium-versio) 36

Käyttöomaisuusryhmät 38

Käyttöomaisuushyödykkeiden sijaintipaikat 39

Käyttöomaisuushyödykkeiden vastuuhenkilöt 40

Nimikeryhmät (Pro- ja Premium-versio) 40

Asiakasryhmät (Pro- ja Premium-versio) 41

Toimittajaryhmät (Pro- ja Premium-versio 41

Varastot (Pro- ja Premium-versio) 42

Yrityksen tiedot

Yrityksen tiedot

Yrityksen tiedoissa esitetään yrityksesi yleiset tiedot. Nämä tiedot näkyvät myös myyntilaskulla. Voit tarvittaessa muuttaa ja täydentää niitä.

Yrityksen nimeä järjestelmään lisättäessä ohjelma hakee Kaupparekisterin yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) yrityshausta tiedot automaattisesti. Kun alat syöttämään yrityksen nimeä, ohjelma tarjoaa samalla tavalla alkavia yritysten nimiä. Kun klikkaat sopivaa nimeä, yrityksen tiedoissa täytetään automaattisesti mm. Y-tunnus, ALV-tunnus ja osoitekentät.

Palvelu esittää perustiedot osakeyhtiöistä, asunto-osakeyhtiöistä, osuuskunnista, vakuutusosakeyhtiöistä sekä julkisista osakeyhtiöistä, mutta ei esim. toiminimistä tai yhdistyksistä.

Voit täydentää itse yrityksen tietoja. Osoite- ja yhteystiedot näkyvät sen jälkeen myös myyntilaskulla.

Merit Aktivan Pro ja Premium -versiossa on mahdollista käyttää laskujen kierrätystä. Ota kierrätys käyttöön rastittamalla kohta ”Yrityksessä on käytössä laskujen kierrätys”.

Laskujen kierrätys tarkoittaa sitä, että ohjelmaan tulleet verkkolaskut, CostPocket-kuittisovelluksen tai eTaskun kautta tulleet kuitit/laskut tai käsin Vahvistamattomat ostolaskut -valikkoon syötetyt ostolaskut voidaan tallentaa ostolaskuiksi vasta sen jälkeen, kun laskujen vahvistajiksi määritelty henkilö tai henkilöt ovat vahvistaneet kyseiset laskut.

Mittarilukemien syöttö toistuviin laskuihin (Pro ja Premium) – Tätä toimintoa voidaan käyttää esim. asunto-osakeyhtiöiden kirjanpidossa, mikäli ohjelmalla laaditaan kuukausittaiset toistuvat laskut osakkeenomistajille. Tällöin voidaan syöttää esim. sähkö- tai vesimittarien loppulukemat, ja ohjelma laskee niiden perusteella summat laskuihin, jos käytetään kulutukseen perustuvaa laskutusta.

Maksuperusteinen alv-laskelma – Kun tämä toiminto otetaan käyttöön, ohjelma sisällyttää siitä hetkestä lähtien kaikista laskuista arvonlisäveron sen kuukauden laskelmaan, jolloin laskut on kirjattu maksetuksi eli laskun maksupäivää vastaavalle kaudelle.

Jos ohjelmassa on aikaisemmin käytetty suoriteperusteista laskentaa, kannattaa siirtymävaiheessa olla tarkkana, jotta kaikki laskut tulevat ensimmäiseen maksuperusteiseen laskelmaan oikein eikä minkään laskun arvonlisävero tule toistamiseen laskelmaan.

Ja mikäli siirrytään kesken kaiken maksuperusteisesta laskentatavasta suoriteperusteiseen käytäntöön, niin on tarkistettava, ettei siirtymähetkellä ole yhtään laskua kirjaamatta maksetuksi (ei myynti- eikä ostolaskua). Ohjelma alkaa käsitellä laskuja siitä hetkestä lähtien suoriteperusteisesti eli ottaa arvonlisäveron huomioon vain uusista laskuista laskun päivämäärän/kirjauspäivän mukaiseen alv-laskelmaan. Niistä laskuista, jotka on kirjattu aikaisemmin (maksuperusteisen arvonlisäveron laskentatavan aikana), ei arvonlisäveroa oteta laskelmaan mukaan.

Verkkolaskujen ym. integraatioiden asetukset

Verkkolaskujen vaihto Viron ja Suomen Merit Aktivan käyttäjien välillä

Merit Aktivaa käyttävät suomalaiset ja virolaiset yritykset voivat lähettää toisilleen verkkolaskuja ilmaiseksi. Jos haluat lähettää verkkolaskuja virolaiselle kumppanille, ilmoita siitä kyseiselle yritykselle.

Virolainen yritys voi ottaa käyttöön Merit Aktivassa verkkolaskujen vastaanoton valikossa Asetukset > Yrityksen tiedot > E-laskujen asetukset > Verkkolaskujen vaihto Viron ja Suomen Merit Aktivan käyttäjien välillä

Kun laadit virolaiselle asiakkaalle myyntilaskun, myyntilaskun ylävalikkoon ilmestyy E-lasku-painike ja sitä klikkaamalla voit lähettää laskun automaattisesti virolaisen asiakkaan Merit Aktivaan vahvistamattomien ostolaskujen valikkoon.

Mikäli haluatte itse vastaanottaa virolaiselta kumppaniltanne verkkolaskuja, lähettäkää vastaava anomus Merit Aktivan asiakastukeen. Yrityksenne toimitusjohtajan tai nimenkirjoitusoikeutetun henkilön tulisi lähettää osoitteeseen: info@meritaktiva.fi vapaamuotoinen anomus. Tarkistamme, onko kyseinen henkilö allekirjoitusoikeuden omaava henkilö ja avaamme kyseisessä yrityksessä verkkolaskujen vastaanoton. Virolaisen toimittajan lähettämät verkkolaskut löytyvät sen jälkeen ohjelman valikosta Ostot > Vahvistamattomat ostolaskut.

Ostolaskujen automaattinen digitointi

Ostolaskut ja kuitit voidaan digitoida automaattisesti suoraan Merit Aktivassa. Alkuperäiset laskut voidaan siirtää hiirellä ostolaskujen tai vahvistamattomien ostolaskujen syöttöikkunaan ja ohjelma lisää laskun tiedot automaattisesti laskulle muutamassa sekunnissa.

Ostolaskujen ja vahvistamattomien ostolaskujen automaattisen digitoinnin voi aktivoida ohjelman pääkäyttäjä. Tunnistautumista ei vaadita.

Ks. tarkemmat ohjeet käyttöohjeesta ”Ostolaskujen digitointi”: https://meritaktiva.fi/tuki/aktiva/ostolaskujen-digitointi/

Verkkolaskuoperaattori Apix

Jotta ohjelmalla voidaan lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuja, on rekisteröidyttävä verkkolaskuoperaattori Apixin palvelujen käyttäjäksi Apixin kotisivulla (www.apix.fi > Verkkokauppa > Ota käyttöön). Kun olet rekisteröitynyt Apixin käyttäjäksi ja ostanut heidän verkkokaupastansa ns. verkkopostimerkkejä, syötä Apixilla käyttämäsi s-postiosoite ja salasana Merit Aktivan asetuksiin valikkoon: Asetukset > Yleiset tiedot > E-laskujen asetukset > Verkkolaskuoperaattori Apix.

Myyntilaskua tallennettaessa ohjelma tarkastaa automaattisesti julkisesta tietokannasta, onko asiakas verkkolaskujen vastaanottaja, ja mikäli on, laskuun ilmestyy E-lasku painike. Lähetä verkkolasku klikkaamalla kyseistä painiketta.

Verkkolaskuina saapuvat ostolaskut tuodaan automaattisesti ohjelman valikkoon: Ostot > Vahvistamattomat ostolaskut.

Ks. tarkemmat ohjeet käyttöohjeesta ”Verkkolaskujen lähetys ja vastaanotto”: https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/verkkolaskujen-lahetys-ja-vastaanotto/

CostPocket

Costpocket on Merit Aktivan kanssa yhteensopiva kuittisovellus. Costpocketin kautta saa tuotua ostokuitit digitoituina ohjelman Vahvistamattomat ostolaskut -valikkoon. Lisätietoja ja hinnat löytyvät heidän verkkosivultaan https://www.costpocket.com/fi/

Ohje Costpocketin käyttöönottoa varten: https://costpocket.com/fi/learn/meritaktiva

eTasku

Toinen Merit Aktivan kanssa yhteensopiva kuittisovellus on eTasku. eTaskun kautta saa tuotua ostokuitit digitoituina suoraan ohjelman Ostolaskut-valikkoon. Lisätietoja, hinnat ja ohje eTaskun käyttöönottoon löytyy heidän verkkosivultaan: https://intercom.help/etasku-solutions-oy/fi/articles/5140712-etasku-passeli-merit

Myyntisaatavien rahoitus (factoring)

Merit Aktivaan on integroitu Uuva Rahoituksen laskurahoituspalvelu. Uuvan hinnasto löytyy linkistä: https://anitta.uuva.fi/static/pdfs/Uuva_Rahoitushinnasto.pdf

Ks. tarkemmat ohjeet käyttöohjeesta ”Myyntilaskujen rahoitus”; https://meritaktiva.fi/tuki/aktiva/myyntilaskujen-rahoitus/

Tulorekisterin varmenne

Voit lähettää ohjelmalla laaditut arvonlisäveroilmoitukset Omaveroon suoraan Merit Aktivasta.

Allekirjoitusoikeuden omaavan henkilön tulee ensin hakea varmenne kirjautumalla Tulorekisteriin ja avaamalla valikko Tekninen rajapinta ja varmenteet > Hae uusi varmenne. Varmenteen tyypiksi valitaan: Palkkatiedon tuottaja Web Service.

 

Anna varmenteen kuvaukseksi esim. Alv-ilmoitus. Ilmoita yhteyshenkilö, joka saa s-postitse ja tekstiviestillä ohjeet varmenteen noutamiseen. Syötä saamasi Siirtotunnus ja Kertakäyttösalasana ohjelmaan. Kertakäyttösalasana on voimassa 14 vrk. Mikäli se on vanhentunut, hae varmennetta uudelleen.

Ks. tarkemmat ohjeet käyttöohjeesta ”Arvonlisäveroilmoituksen lähetys Verohallinnolle”: https://meritaktiva.fi/tuki/aktiva/arvonlisaveroilmoituksen-lahetys/

Yritysten lukumäärä -raportti

Raportissa näkyvät sisään kirjautuneen käyttäjän luomat yritykset, joissa käyttäjä on pääkäyttäjänä. Ohjelma hakee yrityksen tiedoissa olevan Y-tunnuksen perusteella tiedot kaupparekisteristä. Mikäli kyseisellä Y-tunnuksella löytyy yritys, näytämme raportissa myös kaupparekisterissä rekisteröidyn yrityksen nimen.

Minun tilini

Oletusasetuksena tarjottava osasto, Oletusasetuksena tarjottava varasto – Valikossa Yrityksen tiedot > Minun tilini voidaan kytkeä käyttäjä tiettyyn osastoon ja varastoon. Tätä toimintoa voidaan käyttää esimerkiksi silloin, jos myyntilaskujen laatija laatii laskuja aina vain tietyllä osastolla tai tietyssä varastossa. Silloin ohjelma tarjoaa myyntilaskulle automaattisesti oikeaa osastoa tai varastoa.

Käyttäjään kytketty osasto tai varasto ei tarkoita sitä, etteikö käyttäjä voisi syöttää tietoja muihin varastoihin ja osastoihin. Toiminto on tarkoitettu vain helpottamaan laskuttajan työtä.

Salasanan vaihto – Minun tilini -valikossa voidaan tarvittaessa myös muuttaa salasana, jota käytetään ohjelmaan kirjauduttaessa. Muuta salasana kirjoittamalla voimassa oleva salasana ja sen jälkeen uusi salasana kahteen kertaan. Tämän jälkeen voit kirjautua ohjelmaan uudella salasanalla.

Minun tilini -valikossa voidaan poistaa myös Merit Aktivan käyttäjätili, mikäli ensin on poistettu kaikki ko. käyttäjän lisäämät yritykset ohjelmasta.

Käyttäjät

Valikossa Yrityksen tiedot > Käyttäjät voi pääkäyttäjä lisätä, poistaa ja hallinnoida eri yritysten käyttäjiä ja heidän käyttöoikeuksiaan.

Ohjelmassa on kolmentyyppisiä käyttäjiä:

1) Pääkäyttäjä

Ohjelman lisenssi on kytketty pääkäyttäjän sähköpostiosoitteeseen. Pääkäyttäjä voi lisätä ohjelmaan uusia yrityksiä, muita käyttäjiä ja määritellä käyttäjien käyttöoikeuksia. Pääkäyttäjällä on ohjelmaan täydet käyttöoikeudet.

2) Lisäkäyttäjä

Ohjelman Pro- ja Premium-versioissa pääkäyttäjä voi lisätä ohjelmaan samanaikaisia lisäkäyttäjiä, jotka pääsevät ohjelmassa kaikkiin valikoihin. Lisäkäyttäjälle tulee ostaa oma lisäkäyttäjän lisenssi. Lisäkäyttäjällä on oletuksena pääsy ohjelman kaikkiin valikoihin, mutta pääkäyttäjä voi tarvittaessa rajoittaa oikeuksia ohjelman eri valikoissa.

3) Rajoitettu käyttäjä

Ns. rajoitetut käyttäjät pääsevät ohjelmassa Myynnit-valikkoon sekä myyntiin liittyviin asetuksiin. Rajoitettuja käyttäjiä voidaan lisätä ohjelmaan maksutta ja rajattomasti.

Rajoitetut oikeudet omaavalla käyttäjällä ei ole pääsyoikeutta Merit Aktivan Premiumversiossa valikkoon Myynnit > Tarjoukset.

Lisää uusi käyttäjä klikkaamalla

Lisäkäyttäjän käyttöoikeuksia voidaan määritellä klikkaamalla Käyttöoikeudet-sarakkeessa

Lue lisää käyttäjien lisäämisestä ja muokkaamisesta ohjeesta: Käyttäjien lisääminen ja muuttaminen: https://meritaktiva.fi/tuki/aktiva/asetukset/kayttajien-lisaaminen-ja-muuttaminen/

 

Laskujen kierrätys

Laskujen kierrätystä käytettäessä laskuja voivat vahvistaa maksulliset lisäkäyttäjät.

Mikäli lisäkäyttäjän tulee vahvistaa kaikki ohjelmaan tulevat verkkolaskut (valikossa Ostot > Vahvistamattomat ostolaskut), ruksaa käyttöoikeuksissa seuraavat kohdat:

Kun valintaruutu: Lähetä automaattinen ilmoitus vahvistamista varten on ruksattu, vahvistajalle lähetetään automaattisesti ilmoitus, kun ohjelmaan on tullut verkkolasku. Kirjanpitäjän ei tarvitse siinä tapauksessa lisätä laskuun vahvistajia erikseen.

Premium-versiossa on mahdollista valita lisäksi:

Jos käyttäjän tiedoissa on valittu, että käyttäjä näkee vain hänen vahvistamansa ostolaskut, niin käyttäjä näkee vain hänelle vahvistettavaksi ohjatut laskut tai hänen vahvistamansa ostolaskut Vahvistamattomat ostolaskut– tai Ostolaskut -valikoissa.

Jos laskuja vahvistavat eri henkilöt, käyttöoikeuksissa ei tarvitse määritellä laskujen vahvistajia, vaan kirjanpitäjä valitsee jokaiseen käsittelemäänsä laskuun vahvistajat itse.

Ruksaa käyttöoikeuksissa ruutu ”Älä näytä mainosviestejä”, jos haluat, että yritykseen lisätylle käyttäjälle ei näytetä ohjelman viesteissä Merit Software Oy:n lähettämiä mainosviestejä.

Käyttäjälle näytetään siinä tapauksessa vain ohjelmapäivityksiin liittyviä ilmoituksia ja muita tietoja.

 

Käyttäjien hallinnointi Merit Aktivan työpöydällä

Käyttäjien hallinnointi -valikossa ohjelman työpöydällä näkyvät vain ne yritykset, joissa käyttäjä on itse pääkäyttäjänä sekä käyttäjät, jotka kyseinen pääkäyttäjä on kutsunut kyseisiin yrityksiin lisäkäyttäjiksi.

Klikkaamalla yrityksen nimeä näytetään kyseisen yrityksen käyttäjät. Kun klikataan käyttäjän nimeä, näkyvät kyseiseen käyttäjään liittyvät yritykset. Samalla on mahdollista muuttaa myös käyttäjien oikeuksia.

Käyttäjän voi lisätä yritykseen klikkaamalla ja käyttäjän voi poistaa klikkaamalla . Käyttöoikeuksia voi määritellä ja muuttaa klikkaamalla .

Uusi käyttäjä voidaan lisätä myös vetämällä hiirellä käyttäjän nimi kyseisen yrityksen nimen päälle.

Pääkäyttäjä voi katsoa mihin yrityksiin hän on lisännyt maksullisia lisäkäyttäjiä klikkaamalla Käyttäjien hallinnointi -sivulla

Lisenssiavaimen tiedot

Lisenssiavaimen tiedoissa näkyy pääkäyttäjän sähköpostiosoite, pääkäyttäjän luontipäivä, ohjelmaversio, käyttäjien lukumäärä sekä lisenssin voimassaoloaika ja laskutuskausi.

API:n asetukset

Pro- ja Premium-versiossa voidaan vaihtaa tietoja muiden ohjelmistojen kanssa ohjelman rajapinnan välityksellä.

Pääkäyttäjä luo API-avaimen ja API ID:n jokaiseen integroitavaan ohjelmistoon erikseen. Rajapinnan tekninen kuvaus löytyy verkkosivultamme https://api.merit.ee/

Poikkeuksena ovat kuittien digitointipalvelua tarjoava eTasku sekä Costpocket, jotka on integroitu valmiiksi Merit Aktivaan.

eTaskun käyttöönotto-ohje löytyy linkistä:

https://etasku.zendesk.com/hc/fi/articles/115004351733-eTasku-MeritAktiva

CostPocketin käyttöönotto-ohje löytyy linkistä:

https://costpocket.com/fi/learn/meritaktiva

Yleiset asetukset

Myyntilaskun asetukset

Myyntilaskun asetukset

Tässä valikossa voidaan muuttaa myyntilaskujen sekä Premium-versiossa tarjousten ja lähetemyynnin oletusasetuksia yrityksellenne sopivaksi.

Seuraava nro – määrittele seuraavan myyntilaskun nro, joka perusteella ohjelma alkaa numeroimaan myyntilaskuja. Oletuksena numerointi alkaa numerosta 1000. Suosittelemme käyttämään vähintään kolmenumeroista numerosarjaa, jotta ohjelma pystyy muodostamaan myyntilaskuille viitenumerot. Viitenumero muodostetaan automaattisesti laskunnumerosta lisättynä tarkistenumerolla.

Etuliite – määrittele halutessasi etuliite, joka lisätään myyntilaskun numeron eteen.

Myyntilaskun oletuspäivämäärä – uusia myyntilaskuja syöttäessäsi voit valita, tarjoaako ohjelma myyntilaskuun oletusarvoisesti edellisen myyntilaskun päivämäärän vai kuluvan päivän.

 

Maksuehto päivinä – myyntilaskuissa käytettävä maksuaika laskettuna päivinä laskun päivämäärästä. Jos joillekin asiakkaille sovelletaan muuta maksuehtoa kuin tässä olevaa maksuehtoa, se voidaan muuttaa asiakkaan tiedoissa tai myyntilaskulla.

Viivästyskorko – viivästyskorkoprosentti, joka näkyy myyntilaskulla ja joka lisätään asiakkaiden tietoihin. Oletusarvoista viivästyskorkoa voidaan muokata asiakas tai laskukohtaisesti joko asiakkaan tiedoissa tai myyntilaskulla.

Voit muuttaa viivästyskorkoprosentin tarvittaessa kaikkien asiakkaiden tiedoissa samalla kertaa. Lisää tällöin myyntilaskun asetuksissa Viivästyskorko-kenttään uusi viivästyskorko ja klikkaa .

Ohjelman Standard- ja Pro-versiossa ei ole mahdollista laskea viivästyskorkoa. Viivästyskorkoprosentti näkyy vain myyntilaskussa.

Premium-versiossa on mahdollista laskea viivästyskorko ja laatia viivästyskorkolaskuja.

Laskun pyöristys – valitse haluamasi pyöristystapa laskun loppusummalle.

Laskuttajan yhteyshenkilö – jos tähän kenttään syötetään laskuttajan yhteyshenkilön nimi, se tulostuu myös myyntilaskuun.

Nimikkeiden järjestys laskussa – on mahdollista valita, näkyvätkö nimikkeet laskulla nimikkeen tunnuksen vai nimen mukaisessa järjestyksessä.

Syötä riveille nimikkeen tunnus – ruksaa tämä kohta, jos haluat, että esim. varastonimikkeiden tunnus näkyy myyntilaskulla.

Tulosta ”Vastaanottajan kuittaus” – ruksaa tämä kohta, jos haluat, että myyntilaskun alaosassa näkyy rivi ”Vastaanottaja:”, johon vastaanottaja voi lisätä allekirjoituksensa, kun lasku tulostetaan paperisena.

Tulostetaan viitenumero – ruksaa tämä kohta, jos haluat käyttää myyntilaskuissa viitenumeroita. Kun ohjelmaan luetaan pankin tiliote, viitenumerot auttavat kohdistamaan maksusuoritukset laskuihin. Viitenumero voidaan muodostaa kahdella eri tavalla:

 1. Viitenumero muodostetaan myyntilaskun numeron perusteella.
 2. Käytetään asiakaskohtaista viitenumeroa, jolloin asiakkaan tietoihin lisätään viitenumeron perusosa (ilman tarkistenumeroa).

Tulosta lähetelomake – ruksaa tämä kohta, jos tarvitset myyntilaskun lisäksi lähetelomaketta. Silloin myyntilaskulle muodostuu PDF-painikkeen alle kaksi tulostetta: Hinnat sisältävä PDF ja Lähetelomake ilman hintoja. Lähetelomake voidaan tulostaa asiakkaalle tavaralähetyksen mukaan.

Tulosta laskuun yhteyshenkilö – ruksaa tämä kohta, jos haluat, että PDF-laskuun tulostuu yhteyshenkilön tiedot (tieto otetaan asiakkaan tiedoista Yhteyshenkilö-kentästä).

Lähetemyynti on sallittu – Premium-versiossa voidaan ottaa koontilaskujen laadinta käyttöön ruksaamalla tämä kohta. Suosittelemme lisäämään lähetteiden numerointia varten etuliitteen, esim. LÄH-. Jos haluat numeroida koontilaskut myyntilaskujen yleisen numeroinnin mukaisesti, syötä seuraavaksi koontilaskun numeroksi 0. Valikossa Myynnit > Asiakkaat: rastita ruutu “Myynti lähetteestä koontilaskulle on sallittu“ niiden asiakkaiden kohdalla, joiden kanssa on sovittu luotollisesta myynnistä. Vain kyseisille asiakkaille voidaan laatia lähetteitä ja koontilaskuja.

Ks. tarkemmat ohjeet käyttöohjeesta Lähetteet ja koontilaskut Premium-versiossa:

https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/lahetteet-ja-koontilaskut-premium-versiossa/

Myyntilaskun muotoilu

Kuva, joka sisältää kohteen pöytä Kuvaus luotu automaattisesti

Myyntilaskupohjan ulkoasua voidaan muokata Merit Aktivan lisenssitasosta riippuen eri tavoin:

 • Standard-versiossa voidaan lisätä laskulomakkeeseen kaksi logoa, muuttaa logojen kokoa, muuttaa laskussa käytettyä väriä ja mm. käyttää värin määrittelyyn värikoodia.
 • Pro-versiossa voidaan lisätä useita erilaisia laskulomakkeita, joihin voidaan lisätä kaksi logoa ja muuttaa laskun väriä. Eri laskulomakkeita voidaan käyttää joko eri osastoilla, eri asiakasryhmille tai asiakkaille.
 • Premium-versiossa voidaan lisätä useita erilaisia laskulomakkeita, joilla voidaan mm.: muuttaa tietojen sijaintia, muuttaa fontin kokoja ja värejä, poistaa kehys ja väri laskun numeron ympäriltä, lisätä vaakaviivoja, vapaata tekstiä ja useita eri logoja. Eri laskulomakkeita voidaan käyttää joko eri osastoilla, eri asiakasryhmille tai asiakkaille. Premium-versiolla voidaan laatia oma laskupohjansa aputoiminimelle.

Lue lisää myyntilaskulomakkeen muotoilusta ohjeesta ”Laskulomakkeen muokkaus”:

https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/laskulomakkeen-muokkaus/

Myyntihinnat ja alennukset

Pro- ja Premium -versioissa voi ohjelmaan syöttää myyntihintoja ja alennuksia. Ks. tarkemmat ohjeet käyttöohjeesta ”Myyntihinnat ja alennukset”:

https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/myyntihinnat-ja-alennukset/

Viivästyskoron laskennan asetukset

Viivästyskorkolaskuja voidaan laatia Merit Aktivan Premium-versiossa. Viivästyskorko lasketaan niistä laskuista, joiden viivästyskorko on suurempi kuin 0 %.

Lisää viivästyskoron asetukset valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Viivästyskoron laskennan asetukset.

Viivästyskorkolaskun etuliite lisätään viivästyskorolaskun numeron eteen. Viivästyskorkolaskun numerointi alkaa oletusarvoisesti numerosta 1000. Viivästyskorko voidaan laskea päiväkorkona tai vuosikorkona.

Valitse Nimike-riville viivästyskoron laskennan nimike tai lisää uusi nimike, jonka alv-kantana on ”Ei veronalainen”.

Viivästyskorkolaskun vähimmäissumma -kenttään syötetään summa, josta pienempiä viivästyskorkolaskuja ohjelma ei laadi.

Mikäli ohjelmalla on tehty aikaisemmin viivästyskorkolaskuja, syötä päivämäärä, josta lähtien viivästyskoron laskentaa jatketaan.

Jos esimerkiksi viivästyskorkolaskut on laadittu edellisen kerran 31.12.2019, syötä viivästyskoron laskennan aloituspäiväksi 01.01.2020. Silloin viivästyskoron laskentaa jatketaan kyseisestä päivästä.

Valitse, lasketaanko viivästyskorkoa eräpäivästä lähtien vai eräpäivää seuraavan kuukauden alusta lähtien.

Voit lisätä viivästyskorkolaskuun huomautusmaksun, joka merkitään jokaiseen viivästyskorkolaskuun omana nimikerivinään viivästyskoron lisäksi. Lisää huomautusmaksu viivästyskorkolaskuihin ruksaamalla kohta ”Lisää viivästyskorkolaskuun huomautusmaksu”.


Lisää huomautusmaksu laskuun valitsemalla Huomautusmaksun nimike ja syöttämällä viivästyskorkolaskulla näkyvä huomautusmaksun määrä.

Maksumuistutusten tekstit

Merit Aktivassa on oletusarvoiset maksukehotuksen tekstit suomeksi, englanniksi, viroksi ja ruotsiksi. Kielivalinta riippuu siitä missä kielessä asiakkaalle laaditaan myyntilaskut.

Myyntilaskujen kieli valitaan asiakkaan tiedoissa valikossa Myynti > Asiakkaat > Myyntilaskun kieli.

Voit lisätä ohjelmaan uusia maksumuistutustekstejä klikkaamalla .

Olemassa oleva maksumuistutuksen tekstejä voidaan muuttaa tai poistaa valitsemalla kyseinen rivi ja klikkaamalla sen jälkeen tai .

Pysyvä kommentti

Uuden pysyvän kommentin voi lisätä joko valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Pysyvä kommentti, asiakkaan tiedoissa olevissa kommenttikentissä tai suoraan myyntilaskulla kommenttien lisäämiskentissä. Valmiiksi lisättyjä kommentteja voidaan jatkossa käyttää myyntilaskuja laadittaessa. Pysyviä kommentteja voidaan valita:

 • suoraan myyntilaskulla
 • asiakkaan tiedoissa
 • asiakasryhmässä.

Myyntilaskuun, asiakkaan tietoihin tai asiakasryhmälle valitut pysyvät kommentit näkyvät myyntilaskulla lisätietona.

Valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Pysyvä kommentti voidaan pysyviä kommentteja tarvittaessa muuttaa klikkaamalla tai poistaa klikkaamalla .

Mittayksiköt

Mittayksiköitä käytetään osto- ja myyntinimikkeissä eli tuotteissa ja palveluissa, joita ostetaan ja myydään. Mittayksiköitä voidaan lisätä ohjelmaan nimikkeen tiedoissa klikkaamalla mittayksikköluettelon lopussa olevaa Lisää uusi -painiketta klikkaamalla tai valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Mittayksiköt.

Mittayksikön tietoihin voidaan syöttää myös muunkielinen nimi. Jos esimerkiksi tehdään lasku ruotsinkieliselle asiakkaalle, laskulla käytetään automaattisesti ruotsinkielisiä mittayksiköitä, kun asiakkaan tiedoissa on valittuna myyntilaskun kieleksi ruotsi.

Mittayksiköiden muunnokset

Mittayksiköiden muunnoksia voidaan käyttää Merit Aktivan Premium -versiossa. Muunnokset voidaan lisätä valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Mittayksiköiden muunnokset.

Lisää muunnosten taulukkoon mittayksiköiden väliset suhteet:

Vaihtoehtoinen mittayksikkö = suhdeluku * perusmittayksikkö. Perusmittayksiköksi otetaan nimikkeen tietoihin valittu mittayksikkö.

Esimerkki. Jos ohjelmassa on perusmittayksikkönä kg, mutta halutaan lisätä muunnos grammoina, muunnos lisätään ohjelman valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Mittayksiköiden muunnokset -painikkeella.

Syötä uusi mittayksikkö g (vaihtoehtoinen mittayksikkö -kenttään) ja paina .
Syötä yksikön nimi myös monikossa sekä halutessasi myös muilla kielillä.

Paina: Lisää uusi. Valitse vaihtoehtoiseksi mittayksiköksi g ja perusmittayksiköksi kg. Syötä suhdeluvuksi 0,001 (eli g = 0,001 kg).

Paina: Lisää uusi.

Samalla periaatteella voidaan muuntaa esim. metri senttimetreiksi, tonni 1000 kg:ksi, kori 24 pulloksi jne.

Kun ohjelmaan syötetään ostolasku käyttämällä vaihtoehtoista mittayksikköä, nimikkeelle lasketaan automaattisesti varastohinta perusmittayksikössä.

Jotta voidaan tehdä myyntilaskuja molemmilla mittayksiköillä (vaihtoehtoisilla ja perusmittayksiköillä), suosittelemme syöttämään myyntihintojen taulukkoon myyntihinnat molemmilla mittayksiköillä (Asetukset > Yleiset asetukset > Myyntihinnat ja alennukset). Silloin ohjelma osaa tarjota myyntilaskuun automaattisesti oikean hinnan.

Lue lisää ohjeesta ”Mittayksiköiden muunnokset ja kokoonpanojen lisääminen”:
https://meritaktiva.fi/tuki/aktiva/mittayksikoiden-muunnosten-ja-kokoonpanojen-lisaamista-koskeva-ohje/

Maat

Valikossa: Asetukset > Yleiset asetukset > Maat esitetään vasemmanpuoleisessa valikossa (Valitut maat) ne maat, jotka ovat valittavissa asiakkaan tai toimittajan tietoihin laskuilla. Oikeanpuoleisessa valikosta (Maat) löytyvät kaikki maailman maat. Maat-valikosta voidaan siirtää puuttuvat maat omaan maaluetteloon klikkaamalla maan edessä olevaa -painiketta.

Valuutat

Lisää valikossa: Asetukset > Yleiset asetukset > Valuutat ohjelmaan tarvittavat valuutat valuuttamääräisten kirjausten syöttämistä varten. Ohjelmassa käytössä olevat valuutat näkyvät vasemmanpuoleisessa luettelossa (Valitut valuutat) ja kaikki maailman valuutat vasemmanpuoleisessa valikossa. Voit lisätä ohjelman valuuttaluetteloon tarvittavia valuuttoja oikeanpuoleisesta valikosta klikkaamalla valuutan edessä olevaa painiketta.

Sähköpostiasetukset

Merit Aktivassa on mahdollista valita laskujen lähetykseen neljä erilaista tapaa:

 1. käytä lasku@meritaktiva.fi verkkotunnusta
 2. Käytä lähettäjän osoitetta (ilman SPF-vahvistusta).
 3. käytä omaa SMTP-palvelinta
 4. käytä Exhange-palvelinta

Uutta yritystä ohjelmaan lisättäessä on oletusasetuksena: Käytä lähettäjän osoitetta (ilman SPF-vahvistusta).

Jos haluat, että laskun saaja näkee sinun osoitteesi laskun lähettäjänä, anna tässä kentässä olla ”Käytä lähettäjän osoitetta”. Jos sinulla on oma palvelin ja haluat, että laskut lähtevät sitä kautta, valitse ”Käytä omaa STMP-palvelinta”. Tällöin tulee lisätä palvelimen nimi ja portti, jonka kautta tiedot liikkuvat palvelimelta. Nämä tiedot voi kysyä vastaavan palvelun tarjoajalta.

Lähettäjän s-postiosoite – syötä laskun lähettäjän sähköpostiosoite. Tämä näkyy laskun saajalle sähköpostiosoitteena, josta lasku on lähetetty.

Käyttäjään kytketty lähettäjän s-posti – syötä tähän sähköpostiosoite, jota haluat käyttää omissa ohjelmasta lähettämissäsi sähköpostiviesteissä (esim. myyntilaskut, maksumuistutukset yms.).

Käyttäjään kytketty lähettäjän sähköpostiosoite on käyttäjäkohtainen ja jokainen käyttäjä voi syöttää tähän kenttään oman sähköpostiosoitteensa. Jos tämä kenttä jätetään tyhjäksi, asiakkaille lähtevissä sähköpostiviesteissä näkyy lähettäjän sähköpostiosoitteena ”Lähettäjän s-postiosoite”-kentässä näkyvä osoite.

Kopion vastaanottaja / Piilokopio (bcc) – lisää sähköpostiosoite, jonne lähetetään kopio/piilokopio asiakkaalle lähetetystä viestistä ja myyntilaskusta. Suosittelemme lisäämään tähän kohtaan oman sähköpostiosoitteenne, jotta saatte Merit Aktivasta lähetetyt sähköpostit ja myyntilaskut arkistoonne. Merit Aktivassa näkyy lähetetyistä sähköposteista ainoastaan lähetyspäivä, ei muita lokitietoja.

Oletusviestit – Sähköpostiasetuksiin lisätty sähköpostiosoite ja oletusviestiksi merkitty viesti tarjotaan oletuksena myyntilaskua, tarjousta, tilauta, ennakkolaskua ja lähetettä lähetettäessä. Ennen asiakkaalle lähettämistä voit tarvittaessa täydentää tai muuttaa niitä tai valita viestiksi jokin muun oletusviestin.

Ohjelmaan on lisätty erilaisia oletusviestejä eri asiakirjojen lähettämistä varten. Asiakirjatyyppi näyttää minkälaisessa tositteessa oletustekstiä käytetään, asiakirjan nimi määrittelee viestin tyypin, jotta erotat eri tekstit toisistaan. Lisää uusi teksti klikkaamalla .

Oletustekstiin voidaan lisätä muuttujia. Muuttujiksi voit valita yrityksen nimen, asiakirjan numeron ja tarjouksissa (Premium-versio) myös online-linkin asiakirjaan.

Sähköpostiasetusten oletusteksteihin merkityt muuttujat korvataan muuttujan mukaan joko asiakirjan numerolla tai yrityksen nimellä.

Asiakirjaan ohjaavan online-linkin kautta asiakas pystyy avaamaan ohjelmasta lähetetyn tarjouksen (Premium-versio) ja antamaan palautetta tarjoukseen suoraan asiakirjassa (vahvistaa tai hylätä sen ja lisätä kommentteja).

Oletusviesteihin voidaan lisätä myös viron-, englannin- ja ruotsinkieliset tekstit sellaisia asiakkaita varten, joille lähetetään viron-, englannin- ja ruotsinkielisiä myyntilaskuja.

Jos laskut luodaan massalaskutuksena, laskuihin lisätään teksti, joka on valittu Oletuksena käytettävänä tekstinä.

Ohjelman kielen valinta

Ohjelman kielivalikossa voit valita Merit Aktivan käyttöliittymän kielen. Jos haluat muuttaa käyttöliittymän kieltä, klikkaa vastaavaa kieltä.

Ohjelman kielivalinta on käyttäjäpohjainen eli jos muutat kieltä yhdessä yrityksessä, työkieli muuttuu myös muissa yrityksissä, joissa olet käyttäjänä. Jos yrityksellä on useampia käyttäjiä, ohjelman kielivalinta ei koske muita käyttäjiä.

Kun valitset ohjelman käyttökieleksi ruotsin, englannin, viron tai venäjän, muuttuu ohjelman käyttökieli vastaavasti. Jo lisäät tilikarttaan tai nimikeluetteloon uusia tilejä/nimikkeitä tai muutat olemassa olevia, sinun tulee kääntää ne itse. Käännökset voit lisätä itse tilikartassa tilien tietoihin.

Ohjelman toimintakielen voi muuttaa jo ennen kuin kirjaudut ohjelmaan tai ohjelman sisällä klikkaamalla yläpalkista äärimmäisenä oikealla olevaa profiilikuvaketta:

ja valitsemalla vastaavan kielen.

Kirjanpidon asetukset

Tilikartta

Tilikartan rakenne riippuu uutta yritystä ohjelmaan lisättäessä valitusta yritysmuodosta. Huomaa, että tilikarttapohjaa ei voi vaihtaa enää sen jälkeen, kun yritys on perustettu. Ohjelmassa valittavissa olevat yritysmuodot ja niitä vastaavat tilikartat:

 • Yhtiö (osakeyhtiöille, osuuskunnille): ohjelman oma suppeampi tilikartta
 • Toiminimi (toiminimille, kommandiittiyhtiöille): ohjelman oma suppeampi tilikartta
 • Asunto-osakeyhtiö ja kiinteistöosakeyhtiö
 • Yhdistyskirjuri
 • Liikekirjuri (monipuolisin ja laajin, sopii liikeyritysten kirjanpitoon, esim. osakeyhtiöille, osuuskunnille, toiminimille, kommandiittiyhtiöille, avoimille yhtiöille)

Tilikartta on ryhmitelty taseen ja tuloslaskelman erien mukaan, jolloin tililuettelossa näytetään tilit ryhmiteltynä. Voit ottaa ryhmittelyn pois ottamalla rastin pois ruudusta:

Tilikartta on esitetty taulukkona, jonka jokaisen sarakkeen ylävalikossa on suodatin. Suodattimen avulla voit hakea tiettyä tiliä esim. tilin numeron, nimen, taseen/tuloslaskelman erän jne. mukaan. Kun klikkaat -merkkiä, valitun sarakkeen ylävalikkoon ilmestyy suodatin, jossa voit suodattaa tietoja sopivien hakuehtojen mukaan. Suodattimen saa otettua pois päältä klikkaamalla:

Tilikartassa on mahdollista muuttaa tilejä -painikkeella tai poistaa ne -painikkeella. Jos tiliin on kytketty osto- tai myyntinimike, tulee ensin poistaa vastaava nimike valikosta Ostot > Nimikkeet tai Myynnit > Nimikkeet.

Rahatilit (pankkitilit, kassat) lisätään tilikarttaan -painikkeilla. Toinen mahdollisuus on lisätä pankkitilit ja kassat valikossa: Maksutapahtumat > Pankit/Kassat.

Tilikartta voidaan tallentaa PDF- tai Excel-muotoon klikkaamalla vastaavasti joko tai .

Olemassa olevaa tilikarttaa on mahdollista muokata ja täydentää. Lisää uusi tili klikkaamalla ja täytä tilin tiedot.

Voit myös kopioida tilin tiedot olemassa olevasta tilistä. Avaa kopioitavan tilin tiedot ja paina -painiketta. Lisää uudelle tilille numero ja nimi.

Tunnus – taseen Vastaavaa-puolen tilit alkavat numerolla 1 ja Vastattavaa-puolen tilit numerolla 2. Tulotilit alkavat numerolla 3 ja kulutilit numeroilla 4 – 9.

Nimi – kirjoita tilin nimi.

Tyyppi – valitse tilityyppi. Oletustyyppinä on ”yksityiskohtainen”.

Ohjelman Pro- ja Premium-versioissa on mahdollista lisätä tilikarttaan yhteenvetotilejä. Yhteenvetotilin numeron tulee olla lyhyempi kuin niiden tilien numerot, joiden summat lasketaan yhteen yhteenvetotilille.

Tilikarttaan yhteenvetotiliä lisättäessä kyseisen ”otsikkotilin” tyypiksi tulee valita: Yleinen.

Esim. jos yhteenvetotilin tilinumero on tilikartassa numero 30, lasketaan kyseisen tilin saldoon yhteenlaskettu summa kaikista alatileistä, joiden tilinumero alkaa numerolla 30…. Eli yhteenvetotileillä esitetään alatilien yhteissumma. Itse yhteenvetotilille ei voi tehdä kirjauksia, koska ne ovat vain otsikkorivejä. Yhteenvetotilien numero voi olla myös yksinumeroinen.

Eli esim. 30 Tuotantotulot (Yhteenvetotili) ja sen alla tulotilit 3001, 3010, 3077.  Yhteenvetotilit näkyvät pääkirjassa ja ohjelman tiliotteessa, mutta ei tuloslaskelmassa.

Taseen/tuloslaskelman erä – valitse tilille oikea taseen tai tuloslaskelman erä.

ALV – valitse arvonlisäverokanta.

ALV:n ilmoittaminen – määritellään, ilmoitetaanko tiliin liittyvät kirjaukset myynti- vai ostojen arvonlisäverona vai onko kyseessä veroton kirjaus.

Käytetään maksutapana – tili voidaan tarvittaessa määritellä maksutavaksi ostolaskuihin, myyntilaskuihin tai ostolaskuihin ja kuluraportteihin.

Osasto/Dimensio pakollinen – mikäli tilin tiedoissa määritellään, että osasto/kustannuspaikka/projekti tai muu dimensio on pakollinen, niin kirjauksia kyseiselle tilille tehtäessä ohjelma ei anna tallentaa kirjausta ennen kuin osasto/kustannuspaikka/projekti on valittu.

Näytä työpöydällä – valittaessa tilin tietoihin ”Näytä työpöydällä”, valikossa Työpöytä > Yrityksen työpöytä näkyy kyseisen tilin kuluvan kuukauden saldo, saldo tilikauden alusta sekä edellisen kuukauden saldo.

ALV-määritykset

Valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > ALV-määritykset näkyvät kaikki alv-kannat, joita voidaan käyttää kirjauksissa.

Tarvittaessa alv-kantoja voidaan lisätä klikkaamalla . Alv-määrityksiä voidaan muuttaa klikkaamalla ja poistaa klikkaamalla .

Kuva, joka sisältää kohteen pöytä Kuvaus luotu automaattisesti

Mikäli myyntilaskuihin tarvitaan erilaisia viittauksia arvonlisäverolakiin tai -asetukseen, lisää ohjelmaan jokaista viitettä varten oma alv-kanta. Laskulle voidaan sen jälkeen valita vastaava viite.

Arvonlisäverokannat on kytketty ohjelmassa konkreettisiin kirjanpitotileihin, jotka ovat valmiina tilikartassa. Älä lisää alv-kantoja varten uusia arvonlisäverotilejä tilikarttaan. Uutta alv-kantaa lisättäessä ohjelma määrittelee automaattisesti sopivat arvonlisäverotilit.

 

Oletustilit

Oletustilit on määritelty ohjelman alkuasetuksissa. Kyseisiä tilejä käytetään ohjelmassa oletustileinä kirjauksissa. Valikko: Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Oletustilit.

Edellisten tilikausien voittovaratili ja Tilikauden voitto(tappio) -tilejä ei saa muuttaa, sillä ohjelma päättää tilikauden päättyessä automaattisesti tulo- ja kulutilit. Edellisten tilikausien voitto (tappio)-tilille on mahdollista tehdä pääkirjakirjauksia (esim. syöttää alkusaldo, tehdä voitonjakokirjaus), mutta Tilikauden voitto (tappio) -tilille kirjauksia ei voi tehdä.

Myyntitiliä ohjelma tarjoaa automaattisesti uusia nimikkeitä lisättäessä Myyntitili-kenttään. Voit tarvittaessa muuttaa oletustilin tässä valikossa tai nimikkeen tiedoissa.

Ostotiliä ohjelma tarjoaa uusia nimikkeitä lisättäessä Ostotili-kenttään. Ostotiliksi voit valita eniten käytettävän tuotteiden/palvelujen kulutilin.

Varastotiliä ohjelma tarjoaa uusia varastonimikkeitä (nimike, jonka tyyppinä on Varastonimike) lisättäessä (Varastotili-kenttään).

Myyntikustannustili on automaattisesti uusia varastonimikkeitä lisättäessä kulutilikentässä (Myyntikustannustili).

Myyntisaamiset ja Asiakkaan ennakkomaksutili esitetään tileillä 1701 Myyntisaamiset ja 2750 Saadut ennakot.

Ostovelkatili on 2760 Ostovelat ja toimittajille maksetut ennakkomaksut esitetään tilillä 1551 Ennakkomaksut, vaihto-omaisuus.

Kaikki kuluennakonsaajiin liittyvät kirjaukset esitetään tileillä 2942 Velat työntekijöille ja 1782 Kuluennakot työntekijöille.

Pyöristyksen tulo- ja pyöristyksen kulutileille kirjataan myynti- ja ostolaskujen pyöristykset.

Kurssivoittotilille ja kurssitappiotilille kirjataan myyntilaskujen ja ostolaskujen maksukirjauksissa muodostuneet kurssierot.

Pankin tiliotetta sisään luettaessa esitetään pankin palvelumaksut ja korot automaattisesti Pankkikulujen kirjanpitotilillä ja Korkotuottojen kirjanpitotilillä.

Oletustilivalikossa voit muuttaa niitä tilejä, joiden kohdalla avautuu tilikartta.

Tilikaudet

Valikko: Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tilikaudet.

Määrittele kentässä , mille kaudelle tositteita voidaan tallentaa. Jos esimerkiksi määrittelet kauden alkupäiväksi kuluvan kuukauden ensimmäisen päivän, aikaisemmille kausille ei pysty tallentamaan tositteita. Tämä vähentää virheitä tositteiden päivämääriä syötettäessä.

Lisää uusi tilikausi klikkaamalla

Mikäli yrityksenne tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta, muuta tilikauden tiedoissa yrityksen tilikauden alku- ja päättymispäivä.

Voit muuttaa olemassa olevia tilikausia ei-aktiivisiksi ottamalla tilikauden tiedoissa pois rastin Aktiivinen-ruudusta. Klikkaa tilikauden rivi aktiiviseksi ja paina sen jälkeen . Tee muutokset ja tallenna tilikauden tiedot. Ei-aktiiviselle tilikaudelle ei ole mahdollista tehdä kirjauksia.

Voit poistaa vain sellaisia tilikausia, joille ei ole tehty kirjauksia.

Tuloslaskelman asetukset (Pro- ja Premium-versiossa)

Tuloslaskelman asetuksia on mahdollista muuttaa Pro- ja Premium -versioissa valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tuloslaskelman asetukset.

Tuloslaskelmaan voi lisätä täydentäviä rivejä klikkaamalla . Alkuperäisiä rivejä ei voi poistaa eikä muuttaa.

Valitse uutta riviä tuloslaskelmaan lisätessäsi tuloslaskelman alkuperäinen rivi, jonka haluat jakaa yksityiskohtaisemmin.

Lisää jokaista tuloslaskelman riviä kohden yksi asetusrivi ja valitse sille selite, tuloslaskelmassa kuvaamista koskeva ehto sekä kirjasintyyli. Tärkeää on, että Valitse tili -sarakkeessa on kaikki konkreettiseen alkuperäisriviin liittyvät kirjanpitotilit jaettu uusien tuloslaskelman rivien kesken.

Jos haluat lisätä tuloslaskelman kuvauksen tai kaavarivin väliyhteenvetoja varten, jätä alkuperäinen rivi valitsematta.

Tietojen tuonti

Valikko: Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tietojen tuonti.

Jos haluat siirtää edellisestä kirjanpito-ohjelmastasi tietoja Merit Aktivaan, voit tuoda ne ohjelmaan Excel-muodossa. Merit Aktivaan voidaan tuoda asiakkaiden, toimittajien sekä varastonimikkeiden tiedot sekä alkusaldoihin myyntisaamiset ja ostovelat laskuittain.

Tietojen tulee olla tietynlaisissa Excel-tiedostoissa. Mallitiedostot löytyvät käyttöohjesivultamme https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/ Tietojen tuonti -otsikon alta. Excel-tiedoston sarakkeiden otsikkojen tulee olla täysin samanlaiset kuin mallitiedostossa, sarakkeiden järjestyksellä ei ole väliä.

Asiakkaiden ja toimittajien tuonti

Mikäli haluat siirtää ohjelman myynti- ja ostoreskontraan alkusaldojen myyntisaamiset ja ostovelat laskuittain, tulee ohjelmaan siirtää ensin asiakas- ja toimittajaluettelot.

Asiakkaat ja toimittajat saa tuotua Excel-tiedostoista valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tietojen tuonti > Asiakkaiden tuonti/Toimittajien tuonti.

Mallitiedostot löytyvät käyttöohjesivultamme: https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/

Toimittajaluettelosta on tärkeää poistaa Verohallinto, sillä se on jo valmiina ohjelmassa.

Kun olet siirtänyt asiakkaiden ja toimittajien tiedot, voit käyttää niitä jatkossa osto- ja myyntilaskuja laatiessasi.

Asiakas- ja toimittajaluetteloja voidaan tuoda ohjelmaan useita kertoja. Tietoja tuotaessa korvataan niiden asiakkaiden/toimittajien tiedot, joiden nimi on sama Excel-tiedostossa ja ohjelmassa.

Varastonimikkeiden tuonti

Ohjelmaan voidaan tuoda Excel-taulukosta nimikkeet, joiden tyyppinä on varastotavara eli nimikkeet, joista pidetään varastolaskentaa Merit Aktivan varasto-osakirjanpidossa. Nimikkeiden tiedot tuodaan valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tietojen tuonti > Nimikkeiden tuonti.

Muuta tiedostoon Merit Aktivan tilikartan mukaiset tilit ja lisää tarvittaessa uusia tilejä tilikarttaan.

Poista tiedostosta ennen tietojen tuontia nimikkeet, joita ei käytetä enää. Nimikkeiden tiedot siirretään ilman määriä.

Ks. lisätietoja alkusaldojen syötöstä käyttöohjesivultamme https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/ ohjeesta ”Varastolaskenta Merit Aktivassa”.

Alkusaldot

Alkusaldot voidaan syöttää ohjelmaan joko manuaalisesti tai tuomalla ne Excel-taulukosta.

Jos aloitat käyttämään Merit Aktivaa kesken tilikauden, tulee ohjelmaan syöttää kahdet alkusaldot, jotta raportteihin saadaan edellisen tilikauden tiedot vertailutiedoiksi. Tämä on tärkeää erityisesti osakeyhtiöiden ja yhdistysten kohdalla. Edellisen tilinpäätöksen loppusaldot syötetään ohjelmaan valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Alkusaldot. Toiset alkusaldot tulee syöttää käsin pääkirjatositteena valikossa Kirjanpito > Pääkirjatosite.

Saldoja käsin syötettäessä kannattaa alkusaldo tallentaa silloin tällöin, jotta tiedot eivät häviä, jos teet välillä jotain muuta. Syötä silloin alhaalla erotuksena näkyvä summa esim. tilikartan viimeiselle tilille, jotta saat tallennettua saldot. Ohjelma nimittäin vaatii, että alkusaldojen Debet- ja Kredit-puolen tulee mennä tasan, ennen kuin tallennus onnistuu. Voit sitten myöhemmin jatkaa alkusaldojen syöttöä poistamalla tuon em. summan kyseiseltä tililtä.

Jos aloitat uuden yrityksen kirjanpidon laatimisen, ei alkusaldojen syöttäminen ole tarpeen, vaan voit aloittaa suoraan liiketapahtumien kirjaamisen.

Alkusaldojen syöttäminen

Jos yritykselläsi on ollut jo toimintaa ja käytössäsi on edellisen tilinpäätöksen tuloslaskelma ja tase, syötä niistä tilien saldot alkusaldoiksi valikossa: Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Alkusaldot. Voit myös ryhtyä heti tallentamaan myyntilaskuja ja ostolaskuja, ja lisätä alkusaldot myöhemmin.

Tilien alkusaldojen päivämääräksi lisätään edellisen tilikauden viimeinen päivä. Esimerkiksi jos aloitat yrityksesi kirjanpidon tammikuun 1. päivästä 2021, syötä alkusaldon päivämääräksi 31.12.2020.

Syötä taseen ja tuloslaskelman tilien saldot alkusaldoiksi oikeille tileille ja oikealle puolelle ko. tiliä. Taseen vastaavaa puolen saldot tulee syöttää tilien debet-puolelle ja vastattavaa puolen saldot ko. tilien kredit-puolelle. Tuloslaskelmasta syötetään tulot tilien kredit-puolelle ja menot tilien debet-puolelle.

Arvonlisäverovelka lisätään alkusaldoissa tilille 2939 Verohallinnolle maksettava ALV, arvonlisäveron ennakot tilille 1763 Arvonlisäverosaamiset. Päättyneen tilikauden voittoa ei syötetä alkusaldoihin vaan ohjelma laskee sen automaattisesti.

Alkusaldotaulukon alaosassa lasketaan sekä debet- että kreditpuolen tilien summat yhteen. Ohjelmassa on tarkastustoiminto, joka ilmoittaa, jos summat eivät ole samat debet- ja kredit-puolella. Ohjelma antaa tallentaa alkusaldot vasta sen jälkeen, kun kirjaus on tasapainossa.

Alkusaldojen tuonti Excel-tiedostona

Pääkirjan tilien alkusaldot voidaan tuoda ohjelmaan Excel-tiedostosta valikossa: Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Alkusaldot > Tilien alkusaldojen tuonti. Tiedoston sarakkeiden otsikot ovat: Tili, Debet, Kredit.

Jos on tarve tuoda summat dimensioarvoineen, tulee jokaista arvoa varten lisätä oma erillinen rivinsä. Sarakkeiden otsikoiden tulee olla samat kuin dimensioiden nimet ja rivillä tulee olla dimension arvon tunnus.

Toiset saldot

Jos ohjelma otetaan kesken tilikauden käyttöön, voidaan toiset alkusaldot syöttää valikkoon: Kirjanpito > Pääkirjatositteet > Lisää pääkirjatosite.

Taseesta syötetään tilinpäätöksen taseen ja kuluvan tilikauden taseen välinen saldojen muutos. Ko. muutokset sekä tuloslaskelman saldot syötetään omille riveilleen sellaisena kuin ne ovat edellisestä ohjelmasta saadulla tuloslaskelmallakin

Huomaa, että kuluvan tilikauden taseesta ei tule syöttää Edellisten tilikausien voittoa/tappiota eikä Tilikauden tulosta, sillä ohjelma laskee nämä automaattisesti, kun myös tuloslaskelman tiedot syötetään pääkirjatositteelle.

Ks. lisätietoja alkusaldojen syötöstä käyttöohjesivultamme ohjeesta ”Alkusaldot, kun siirrytään käyttämään ohjelmaa kesken tilikauden”: https://meritaktiva.fi/tuki/aktiva/alkusaldot-kun-siirrytaan-kayttamaan-merit-aktivaa-kesken-tilikauden/

Sähköisesti lähetettyjen raporttien historia

Valikossa: Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Sähköisesti lähetettyjen raporttien historia voidaan tarkistaa Merit Aktivasta Verohallintoon lähetettyjen ilmoitusten, kuten arvonlisäveroilmoitusten lähetyspäivä ja tila.

Kuva, joka sisältää kohteen pöytä Kuvaus luotu automaattisesti

Tositteiden järjestäminen

Valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tositteiden järjestäminen voit määritellä ohjelmaan syötetyille tositteille uuden numerojärjestyksen.

Valitse ensin tositelaji ja kausi, jonka numeroinnin haluat järjestää uudelleen. Määrittele Järjestys-valikossa, onko uuden numeroinnin perustana tositteen päivämäärä, tositelaji ja tositteen numero vai tositelaji ja tositteen numero.

Kun klikkaat , esitetään valitun tositelajin kirjausten tämänhetkiset sekä ohjelman tarjoamat uudet tositenumerot. Tallenna itsellesi arkistoon PDF-tiedosto tästä näkymästä, sillä tätä toimintoa ei voi perua, kun se on tehty.

Uudet tositenumerot tallennetaan, kun klikkaat

Dimensiot

Tulojen ja menojen yksityiskohtaiseen laskentaan käytetään Merit Aktivassa dimensioiden mahdollistamaa jakoa.

Osastot

Osastot mahdollistavat tuottojen ja kulujen seuraamisen esimerkiksi toimipaikoittain. Osasto voidaan lisätä myyntilaskuun, ostolaskuun, maksutapahtumaan, pääkirjatositteeseen ja käyttöomaisuushyödykkeen tietoihin (poistojen laskentaa varten).

Osastot lisätään ohjelmaan valikossa Asetukset > Dimensiot > Osastot > Lisää osasto. Eri osastoille voidaan määritellä oma myyntilaskujen numerointi, laskuun tuleva osastokohtainen pankkitili sekä oma laskupohja.

Pilt, millel on kujutatud tekst Kirjeldus on genereeritud automaatselt

Tunnus – osaston tunnus, joka voi olla esim. lyhenne osaston nimestä. Tämä helpottaa osaston hakua, mikäli niitä on paljon.

Nimitys – osaston täydellinen nimi.

Osastokohtainen pankkitili myyntilaskussa – Mikäli eri osastoilla halutaan käyttää myyntilaskuissa osastokohtaisia pankkitilejä, voidaan se valita tässä.

Seuraavan myyntilaskun numero – tässä voidaan määritellä osaston seuraavan myyntilaskun numero, josta lähtien numeroidaan kyseisellä osastolla laaditut myyntilaskut.

Jos tämä kenttä on osaston tiedoissa tyhjä, käytetään myyntilaskun yleisissä asetuksissa olevaa tositenumerointia.

Eri osastoilla voi olla erilainen numerointi.

Etuliite – etuliite, joka lisätään kyseisen osaston myyntilaskun numeron eteen.

Takaliite – takaliite, joka lisätään kyseisen osaston myyntilaskun numeron perään.

Laskun muotoilu – kyseiseltä osastolta lähetettävien laskujen laskupohja.

Ks. tarkemmat ohjeet käyttöohjeesta ”Dimensiot (osastot, projektit, kustannuspaikat) Merit Aktivassa”: https://meritaktiva.fi/tuki/aktiva/dimensiot/

Kuluennakoiden saajat

Kuluennakon saajia voidaan lisätä valikoissa:

 1. Asetukset > Dimensiot > Kuluennakoiden saajat > Lisää kuluennakon saaja
 2. Ostot > Kuluennakon saajat > Lisää kuluennakon saaja
 3. Suoraan kuluennakon saajan kuluraportissa, klikkaamalla kuluennakon saajien valintaikkunassa .

Täytä uuden kuluennakon saajan tiedot.

Nimi – syötä kuluennakon saajan nimi. Kun kuluennakon saajan nimi on tallennettu, kyseisen kuluennakon saajan nimi näkyy laskujen ja kuluraporttien maksutapojen luettelossa.

Osoite, osoite jatkuu, postinumero, postitoimipaikka – lisää kuluennakon saajan osoite.

Puhelin, sähköposti – syötä kuluennakon saajan yhteystiedot.

Maa – ohjelma tarjoaa oletuksena maaksi Suomea, mutta voit muuttaa sen tarvittaessa. Valikosta puuttuvan maan voi lisätä valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Maat.

Valuutta – oletuksena on EUR. Jos kuluennakon saajalle maksetaan aina jossain muussa valuutassa, voi valuutan muuttaa. Puuttuvan valuuttatunnuksen voi lisätä valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Valuutat.

Pankkitili – syötä kuluennakon saajan pankkitili, jotta voitte kirjata kuluennakon saajalle ennakkomaksuja tai maksaa hänen maksamansa kulut kuluraporttien perusteella.

Kaikki kuluennakon saajien saamiset ja velat näkyvät ohjelmassa määritetyillä oletustileillä:

 • 1782 Kuluennakot työntekijöille
 • 2942 Velat työntekijöille.

Älä lisää tilikarttaan uusia tilejä kuluennakoiden saajille. Eri työntekijöiden velkoja voidaan seurata osto- ja verovelkojen yhteenvetoraportista valitsemalla Velkatyypiksi: Velat kuluennakoiden saajille ja Toimittaja-kenttään kyseinen kuluennakon saaja.

Dimensiot

Projektit

Eriteltyä tulojen ja menojen laskentaa varten voidaan käyttää projekteja. Projektien avulla voidaan seurata tietyn projektin tai toimeksiannon tuloja ja menoja ja saada siten tarvittavaa tietoa projektin tuottavuudesta.

Ohjelman Standard ja Pro-versioissa voidaan käyttää kahta dimensiota – projekteja ja kustannuspaikkoja. Premium-versiossa on projektien ja kustannuspaikkojen lisäksi mahdollista lisätä erilaisia dimensioita rajoituksetta.

Projekti voidaan kirjata myyntilaskulle, maksutapahtuman riville, ostolaskun riville, pääkirjan kirjauksen riville, varastotapahtumalle ja poistojen laskennan riville. Projekteja voidaan määritellä tositteen riveillä sarakkeessa

Mikäli laskun riveillä halutaan käyttää useita eri projekteja, laskun ylätunnisteeseen ei

valita projektia vaan projektit lisätään laskun riveille

Projektin tulos lasketaan tuloperusteisesti. Projektin tulos saadaan vähentämällä menot tuloista.

Projektiraporteissa kuvataan ostolaskujen summat (menot) miinusmerkkisinä ja myyntilaskujen

summat (tulot) plusmerkkisinä. Projektin positiivinen saldo kertoo projektin olevan voitolla.

Negatiivinen saldo kertoo projektin olevan tappiollinen.

Lisää uusi projekti klikkaamalla -painiketta.

Dimension tunnus – anna projektille jokin tunnus, joka helpottaa hakua, jos luettelossa on useita projekteja. Tunnus voi olla enintään 20 merkin pituinen.

Dimension nimi – syötä projektin nimi.

Päättymispäivä – tämä kenttä voidaan jättää tyhjäksi. Syötä projektin päättymispäivä vasta silloin, kun projekti on todellisuudessa päättynyt tai jonka päättymispäivä on tiedossa jo etukäteen.

Jos ohjelmaan lisätään määräaikainen projekti, jonka päättymispäivä on tiedossa, voidaan päättymispäivä lisätä projektin tietoihin. Tapahtumia syötettäessä voidaan valita sellaisia projekteja, joille ei ole annettu päättymispäivää tai jonka päättymispäivä on myöhempi kuin kirjauspäivä.

Kaikki ohjelmaan lisätyt projektit saadaan näkymään klikkaamalla -painiketta.

Dimensioluettelossa esitetään oletusarvoisesti luettelo voimassa olevista projekteista, mutta tarvittaessa voidaan tulostaa myös kaikkien dimensioiden arvot tai vain päättyneiden dimensioiden arvot.

Pilt, millel on kujutatud tekst Kirjeldus on genereeritud automaatselt Mikäli ohjelmaan on lisätty useita projekteja, tietyn projektin hakua helpottavat suodattimet, jotka sijaitsevat projektiluettelon sarakkeiden ylävalikossa olevien suurennuslasikuvakkeiden alla. Yhtä aikaa voidaan käyttää useita suodattimia. Suurennuslasi-kuvaketta klikkaamalla voidaan käyttää tietojen suodattamiseen sanaa tai päivämäärää. Suodattimen saa pois päältä klikkaamalla .
Olemassa olevaa projektia voidaan muuttaa klikkaamalla Muuta-painiketta

Ylimääräiset projektit, joita ei ole käytetty kirjauksissa, voidaan poistaa Poista-painikkeella

Projektiluettelo voidaan tallentaa PDF-tiedostoksi klikkaamalla Dimensioiden arvo -sivulla
-painiketta.

Dimensioluettelo voidaan tallentaa Excel-taulukkoon klikkaamalla dimensioiden luettelossa

Excel-taulukossa esitetään kaikkien dimensioiden arvot.

 

Kustannuspaikat

Kustannuspaikka on yrityksen sisäinen yksikkö, jonka tehtävä on muiden yksiköiden palvelu.

Perusteellisempaa kulujen laskentaa varten voidaan käyttää kustannuspaikkoja. Kustannuspaikkaraporteissa esitetään valittujen kustannuspaikkojen tuotot/kulut.

Pilt, millel on kujutatud laud Kirjeldus on genereeritud automaatselt

Kustannuspaikat lisätään ohjelmaan valikossa Asetukset > Dimensiot > Dimensiot. Uusi kustannuspaikka lisätään klikkaamalla -painiketta ja syöttämällä kustannuspaikan tiedot.

Dimension tunnus – anna kustannuspaikalle jokin tunnus, joka helpottaa hakua, jos luettelossa on useita kustannuspaikkoja. Tunnus voi olla enintään 20 merkin pituinen.

Dimension nimi – syötä kustannuspaikan nimi.

Tapahtumia syötettäessä voidaan valita sellaisia kustannuspaikkoja, joille ei ole annettu päättymispäivää tai joiden päättymispäivä on myöhempi kuin tositteen päivämäärä.

Päättymispäivä – tämä kenttä voidaan jättää tyhjäksi. Syötä kustannuspaikan päättymispäivä vasta silloin, kun kustannuspaikan käyttäminen on todellisuudessa päättynyt tai jonka päättymispäivä tiedetään etukäteen.

Kustannuspaikka voidaan määrätä ostolaskun riville, maksutapahtumissa muun tulon ja muun menon riville, pääkirjan kirjauksen riville, varastotapahtumalle ja poistojen laskennan riville. Kustannuspaikkoja voidaan määritellä tositteen riveillä sarakkeessa  .

Mikäli laskun riveillä halutaan käyttää useita eri kustannuspaikkoja, laskun ylätunnisteeseen ei

valita kustannuspaikkaa vaan kustannuspaikat lisätään laskun riveille sarakkeeseen

Muut dimensiot (Premium-versio)

Merit Aktivan Premium-versiossa voidaan lisätä ohjelmaan rajoittamaton määrä dimensioita valikossa Asetukset > Dimensiot >Dimensiot klikkaamalla

Lisättävän dimension osalta voidaan määritellä, onko se yksityiskohtainen vai yleinen. Yksityiskohtaiseen dimensioon voidaan lisätä arvoja ja määritellä mikä on kyseistä yksityiskohtaista dimensiota vastaava yleinen dimensio.

Dimension tiedoissa voidaan myös määritellä, minkä merkkisenä dimensio näkyy pääkirjan kirjauksessa. Jos dimensio on tarkoitettu kulujen seurantaan (esim. kustannuspaikka), tulisi valita ”Summa debet-puolella positiivinen”. Jos dimensiota käytetään tulojen seurantaan (esim. projekti), ei kyseistä kohtaa tarvitse valita.

Jos esimerkiksi projektissa halutaan käyttää myyjäperusteista laskentaa, lisää ohjelmaan uusi dimensio, jonka nimi on ”Myyjä”

ja määrittele sen arvoksi kaikki myyjät klikkaamalla dimensiorivillä

Lisätyn dimension valintaruutu tulee näkyviin kaikkiin sellaisiin tositteisiin, joissa dimension arvon valinta on mahdollista.

Mikäli on tiedossa, että kyseinen myyjä asioi tietyn asiakkaan kanssa, voidaan kyseisen asiakkaan tietoihin määritellä vastaava myyjä.

Dimension oletusarvoja voidaan määritellä tilikartassa tilin tiedoissa, toimittajan tiedoissa sekä asiakkaan tiedoissa.

Ohjelmaan voidaan lisätä myös yleisiä dimensioita, joiden alatasoksi voidaan määritellä yksityiskohtaisia dimensioita.

Yksityiskohtaisen dimension voi määrittää yleisen dimension alatasoksi dimension tiedoissa kentässä ”Yleinen dimensio”.

Kun raportteja laaditaan yleisestä dimensiosta, raporttiin tuodaan kaikki kyseiseen yleiseen dimensioon liittyvät yksityiskohtaiset dimensiot.

 

Käyttöomaisuusryhmät

Ohjelman alkuasetuksiin sisältyvät käyttöomaisuusryhmät (Asetukset > Dimensiot > Käyttöomaisuusryhmät). Jokaiselle käyttöomaisuusryhmälle on määritelty poistotapa ja -prosentti sekä käyttöomaisuusryhmään liittyvät pääkirjan tilit.


Voit tarvittaessa lisätä käyttöomaisuusryhmiä klikkaamalla , tehdä muutoksia olemassa oleviin ryhmiin klikkaamalla tai poistaa ryhmiä klikkaamalla Roskakori-kuvaketta .

Käyttöomaisuusryhmä valitaan käyttöomaisuushyödykkeen tiedoissa. Ohjelman alkuasetuksissa on valittu käyttöomaisuusryhmien kirjanpitotilit siten, että kirjauksissa, joissa on käytetty käyttöomaisuushyödykkeitä, käytetään käyttöomaisuusryhmässä määriteltyjä tilejä oikein.

Käyttöomaisuushyödykkeiden sijaintipaikat

Lisää ohjelmaan käyttöomaisuushyödykkeiden sijaintipaikat, joita voit käyttää käyttöomaisuushyödykkeiden tiedoissa. Lisää uusi sijaintipaikka klikkaamalla

Uuden hyödykkeen sijaintipaikan voi lisätä myös suoraan käyttöomaisuushyödykkeen tiedoissa.

Kaikki hyödykkeiden sijaintipaikat näet valikossa Asetukset > Dimensiot > Käyttöomaisuushyödykkeiden sijaintipaikat.

Käyttöomaisuushyödykkeiden vastuuhenkilöt

Käyttöomaisuushyödykkeille voidaan lisätä omat vastuuhenkilönsä klikkaamalla ja täyttämällä vastuuhenkilön tiedot.

Uusia vastuuhenkilöitä voidaan lisätä myös suoraan käyttöomaisuushyödykkeen tiedoissa.

Kaikki vastuuhenkilöt näkyvät valikossa Asetukset > Dimensiot > Käyttöomaisuushyödykkeiden vastuuhenkilöt.

Nimikeryhmät (Pro- ja Premium-versio)

Pro- ja Premium-versioissa voidaan nimikeryhmien avulla jakaa nimikkeet suurempiin yksiköihin.

Lisää uusi nimikeryhmä klikkaamalla ja täytä nimikeryhmän tiedot.

Kaikki lisätyt nimikeryhmät näkyvät nimikeryhmien luettelossa. Nimikeryhmiä voidaan muuttaa tai poistaa klikkaamalla vastaavasti joko tai .

Jaa nimikkeet ryhmiin nimikkeen tiedoissa. Nimikeryhmiä käyttämällä voit määritellä nimikeryhmittäin myyntihintoja sekä alennuksia (valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Myyntihinnat ja alennukset).

Asiakasryhmät (Pro- ja Premium-versio)

Pro- ja Premium-versioissa voidaan jakaa asiakkaat erilaisiin ryhmiin. Lisää uusi asiakasryhmä klikkaamalla ja täytä asiakasryhmän tiedot.

Mikäli lisäät vakiokommentteja (myyntilaskulle ennen laskurivejä tai niiden jälkeen tulostuva teksti) asiakasryhmän tietoihin, kyseiset tekstit lisätään kaikkiin kyseiseen asiakasryhmään kuuluvien asiakkaiden myyntilaskuihin. Asiakkaat voidaan jakaa asiakasryhmiin asiakkaan tiedoissa.

Olemassa olevat asiakasryhmät näkyvät asiakasryhmien luettelossa. Asiakasryhmiä voidaan muuttaa tai poistaa klikkaamalla vastaavasti joko tai .

Ottamalla asiakasryhmät käyttöön voidaan laatia Myynti-valikossa myyntiin liittyviä raportteja sekä syöttää myyntihintoja ja alennuksia asiakasryhmittäin (valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Myyntihinnat ja alennukset).

Pro- ja Premium-versioissa voidaan kytkeä erilaiset laskupohjat eri asiakasryhmiin, jolloin eri asiakasryhmien myyntilaskuissa on erilainen ulkoasu.

Toimittajaryhmät (Pro- ja Premium-versio)

Kaikki toimittajiin liittyvät kirjaukset kuvataan oletusarvoisesti tileillä 2760 Ostovelat ja 1551 Ennakkomaksut, vaihto-omaisuus. Älä lisää tilikarttaan uusia tilejä ostoveloille tai ennakkomaksuille, vaan käytä toimittajaryhmiä. Lisää toimittajaryhmä klikkaamalla ja täytä toimittajaryhmän tiedot.

Olemassa olevat toimittajaryhmät näkyvät toimittajaryhmien luettelossa.

Toimittajat voidaan jakaa ryhmiin toimittajan tiedoissa. Ostot-valikossa voidaan laatia erilaisia ostoraportteja toimittajaryhmittäin.

Varastot (Pro- ja Premium-versio)


Merit Aktivan Pro- ja Premium-versioissa voidaan pitää varastolaskentaa useammassa varastossa. Kirjauksia syötettäessä käytettävät varastot näkyvät valikossa Asetukset > Dimensiot > Varastot.

Lisää uusi varasto klikkaamalla ja täytä varastoa koskevat tiedot.

Tunnus – syötä varaston tunnus.

Nimi – lisää varaston nimi.

Sisääntulon, Varastosta oton ja Varastojen välisen tapahtuman etuliite – etuliite, joka lisätään kyseisen varastotapahtuman numeron eteen.

Seuraavan varastoon tulon, seuraavan oton, seuraavan varastojen välisen tapahtuman nro – määrittele seuraavan varastotapahtuman numero.

Kokoonpanon etuliite – etuliite, joka lisätään kyseisen kokoonpanon eteen.

Seuraavan kokoonpanon nro – määrittele seuraavan kokoonpanon numero.

Merit Aktivan asetukset

Asetukset-valikossa voit muuttaa yrityksesi tietoja, yleisiä asetuksia, kirjanpidon asetuksia sekä lisätä dimensioihin osastoja, projekteja, kustannuspaikkoja jne.

Yrityksen tiedot

Yrityksen tiedot

Yrityksen tiedoissa esitetään yrityksesi yleiset tiedot. Nämä tiedot näkyvät myös myyntilaskulla. Voit tarvittaessa muuttaa ja täydentää niitä.

Yrityksen nimeä järjestelmään lisättäessä ohjelma hakee Kaupparekisterin yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) yrityshausta tiedot automaattisesti. Kun alat syöttämään yrityksen nimeä, ohjelma tarjoaa samalla tavalla alkavia yritysten nimiä. Kun klikkaat sopivaa nimeä, yrityksen tiedoissa täytetään automaattisesti mm. Y-tunnus, ALV-tunnus ja osoitekentät.

Palvelu esittää perustiedot osakeyhtiöistä, asunto-osakeyhtiöistä, osuuskunnista, vakuutusosakeyhtiöistä sekä julkisista osakeyhtiöistä, mutta ei esim. toiminimistä tai yhdistyksistä.

Voit täydentää itse yrityksen tietoja. Osoite- ja yhteystiedot näkyvät sen jälkeen myös myyntilaskulla.

Merit Aktivan Pro- ja Premium-versiossa on mahdollista käyttää laskujen kierrätystä. Ota kierrätys käyttöön rastittamalla kohta ”Yrityksessä on käytössä laskujen kierrätys”.

Laskujen kierrätys tarkoittaa sitä, että ohjelmaan tulleet verkkolaskut, CostPocket-kuittisovelluksen tai eTaskun kautta tulleet kuitit/laskut tai käsin Vahvistamattomat ostolaskut -valikkoon syötetyt ostolaskut voidaan vahvistaa ostolaskuiksi vasta sen jälkeen, kun laskujen vahvistajiksi määritelty henkilö tai henkilöt ovat vahvistaneet kyseiset laskut.

Maksuperusteinen alv-laskelma – Kun tämä toiminto otetaan käyttöön, ohjelma sisällyttää siitä hetkestä lähtien kaikista laskuista arvonlisäveron sen kuukauden laskelmaan, jolloin ne on kirjattu maksetuksi eli laskun maksupäivää vastaavalle kaudelle.

Jos ohjelmassa on aikaisemmin käytetty laskuperusteista laskentaa, kannattaa siirtymävaiheessa olla tarkkana, jotta kaikki laskut tulevat ensimmäiseen maksuperusteiseen laskelmaan oikein eikä minkään laskun arvonlisävero tule toistamiseen laskelmaan.

Ja mikäli siirrytään kesken kaiken maksuperusteisesta laskentatavasta laskuperusteiseen käytäntöön, niin on tarkistettava, ettei siirtymähetkellä ole yhtään laskua kirjaamatta maksetuksi (ei myynti- eikä ostolaskua), sillä ohjelma alkaa käsitellä siitä hetkestä lähtien laskuja laskuperusteisesti eli ottaa arvonlisäveron huomioon vain uusista laskuista laskun päivämäärän mukaiseen alv-laskelmaan. Niistä laskuista, jotka on kirjattu aikaisemmin (maksuperusteisen arvonlisäveron laskentatavan aikana), ei arvonlisäveroa oteta laskelmaan mukaan.

E-laskujen asetukset

Verkkolaskujen vaihto Viron ja Suomen Merit Aktivan käyttäjien välillä

Merit Aktivaa käyttävät suomalaiset ja virolaiset yritykset voivat lähettää toisilleen verkkolaskuja ilmaiseksi. Jos haluat lähettää verkkolaskuja virolaiselle kumppanille, ilmoita siitä kyseiselle yritykselle.

Virolainen yritys voi ottaa käyttöön Merit Aktivassa verkkolaskujen vastaanoton valikossa Asetukset > Yrityksen tiedot > E-laskujen asetukset > Verkkolaskujen vaihto Viron ja Suomen Merit Aktivan käyttäjien välillä

Kun laadit virolaiselle asiakkaalle myyntilaskun, myyntilaskun ylävalikkoon ilmestyy E-lasku-painike ja sitä klikkaamalla voit lähettää laskun automaattisesti virolaisen asiakkaan Merit Aktivaan vahvistamattomien ostolaskujen valikkoon.

Mikäli haluatte itse vastaanottaa virolaiselta kumppaniltanne verkkolaskuja, lähettäkää vastaava anomus Merit Aktivan asiakastukeen. Yrityksenne toimitusjohtajan tai nimenkirjoitusoikeutetun henkilön tulisi lähettää osoitteeseen: info@meritaktiva.fi vapaamuotoinen anomus. Tarkistamme, onko kyseinen henkilö allekirjoitusoikeuden omaava henkilö ja avaamme kyseisessä yrityksessä verkkolaskujen vastaanoton. Virolaisen toimittajan lähettämät verkkolaskut löytyvät sen jälkeen ohjelman valikosta Ostot > Vahvistamattomat ostolaskut.

Verkkolaskuoperaattori Apix

Jotta ohjelmalla voidaan lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuja, on rekisteröidyttävä operaattori Apixin palvelujen käyttäjäksi Apixin kotisivulla (www.apix.fi > Verkkokauppa > Ota käyttöön). Kun olet rekisteröitynyt Apixin käyttäjäksi ja ostanut heidän verkkokaupastansa ns. verkkopostimerkkejä, syötä Apixilla käyttämäsi s-postiosoite ja salasana Merit Aktivan asetuksiin valikkoon: Asetukset > Yleiset tiedot > E-laskujen asetukset > Verkkolaskuoperaattori Apix.

Myyntilaskua tallennettaessa ohjelma tarkastaa automaattisesti, onko asiakas verkkolaskujen vastaanottaja, ja mikäli on, laskuun ilmestyy E-lasku painike. Lähetä verkkolasku klikkaamalla kyseistä painiketta.

Verkkolaskuina saapuvat ostolaskut tuodaan automaattisesti ohjelman valikkoon Ostot > Vahvistamattomat ostolaskut.

Ks. tarkemmat ohjeet käyttöohjeesta ”Verkkolaskujen lähetys ja vastaanotto”.

https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/verkkolaskujen-lahetys-ja-vastaanotto/


CostPocket

Costpocket on Merit Aktivan kanssa yhteensopiva kuittisovellus. Costpocketin kautta saa tuotua ostokuitit suoraan ohjelman Vahvistamattomat ostolaskut -valikkoon. Lisätietoja ja hinnat löytyvät heidän verkkosivultaan https://www.costpocket.com/fi/

Ohje Costpocketin käyttöönottoa varten: https://tsekk.ee/meritsoftwarefin/

eTasku

Saat ohjeet eTaskun käyttöönottoon tästä linkistä: https://etasku.zendesk.com/hc/fi/articles/115004351733-eTasku-MeritAktiva

Yritysten lukumäärä -raportti

Raportissa näkyvät sisään kirjautuneen käyttäjän luomat yritykset, joissa käyttäjä on pääkäyttäjänä. Ohjelma hakee yrityksen tiedoissa olevan Y-tunnuksen perusteella tiedot kaupparekisteristä. Mikäli kyseisellä Y-tunnuksella löytyy yritys, näytämme raportissa myös kaupparekisterissä rekisteröidyn yrityksen nimen.

Minun tilini

Valikossa Yrityksen tiedot > Minun tilini voidaan kytkeä käyttäjä tiettyyn osastoon ja varastoon. Tätä toimintoa voidaan käyttää esimerkiksi silloin, jos myyntilaskujen laatija laatii laskuja aina vain tietyllä osastolla tai tietyssä varastossa. Silloin ohjelma tarjoaa myyntilaskulle automaattisesti oikeaa osastoa tai varastoa.

Käyttäjään kytketty osasto tai varasto ei tarkoita sitä, etteikö käyttäjä voisi syöttää tietoja muihin varastoihin ja osastoihin. Toiminto on tarkoitettu vain helpottamaan laskuttajan työtä.

Minun tilini -valikossa voidaan tarvittaessa myös muuttaa salasana, jota käytetään ohjelmaan kirjauduttaessa. Muuta salasana kirjoittamalla voimassa oleva salasana ja sen jälkeen uusi salasana kahteen kertaan. Tämän jälkeen voitte kirjautua ohjelmaan uudella salasanalla.

Minun tilini -valikossa voidaan poistaa myös Merit Aktivan käyttäjätili, mikäli ensin on poistettu kaikki ko. käyttäjän lisäämät yritykset ohjelmasta.

Käyttäjät

Valikossa Yrityksen tiedot > Käyttäjät voi pääkäyttäjä hallinnoida eri yritysten käyttäjiä ja heidän käyttöoikeuksiaan.

Ohjelmassa on kolmentyyppisiä käyttäjiä:

1) Pääkäyttäjä

Ohjelman lisenssi on kytketty pääkäyttäjän sähköpostiosoitteeseen. Pääkäyttäjä voi lisätä ohjelmaan uusia yrityksiä, muita käyttäjiä ja määritellä käyttäjien käyttöoikeuksia. Pääkäyttäjällä on ohjelmaan täydet käyttöoikeudet.

2) Lisäkäyttäjä

Ohjelman Pro- ja Premium-versioissa pääkäyttäjä voi lisätä ohjelmaan samanaikaisia lisäkäyttäjiä, jotka pääsevät ohjelmassa kaikkiin valikoihin. Lisäkäyttäjälle tulee ostaa oma lisäkäyttäjän lisenssi. Lisäkäyttäjällä on oletuksena pääsy ohjelman kaikkiin valikoihin, mutta pääkäyttäjä voi tarvittaessa rajoittaa oikeuksia ohjelman eri valikoissa.

3) Rajoitettu käyttäjä

Ns. rajoitetut käyttäjät pääsevät ohjelmassa Myynnit-valikkoon sekä myyntiin liittyviin asetuksiin. Rajoitettuja käyttäjiä voidaan lisätä ohjelmaan maksutta ja rajattomasti.

Rajoitetut oikeudet omaavalla käyttäjällä ei ole pääsyoikeutta Merit Aktivan Premium -versiossa valikkoon Myynnit > Tarjoukset.

Lisää uusi käyttäjä klikkaamalla .

Lisäkäyttäjän käyttöoikeuksia voidaan määritellä klikkaamalla Käyttöoikeudet-sarakkeessa .

Laskujen kierrätystä käytettäessä laskuja voivat vahvistaa maksulliset lisäkäyttäjät.

Mikäli lisäkäyttäjän tulee vahvistaa kaikki ohjelmaan tulevat verkkolaskut (valikossa Ostot > Vahvistamattomat ostolaskut), ruksaa käyttöoikeuksissa seuraavat kohdat:

Kun valintaruutu: Lähetä automaattinen ilmoitus vahvistamista varten on ruksattu, vahvistajalle lähetetään automaattisesti ilmoitus, kun ohjelmaan on tullut verkkolasku. Kirjanpitäjän ei tarvitse siinä tapauksessa lisätä laskuun vahvistajia erikseen.

Premium-versiossa on mahdollista valita lisäksi:

Jos käyttäjän tiedoissa on valittu, että käyttäjä näkee vain hänen vahvistamansa ostolaskut, niin käyttäjä näkee vain hänelle vahvistettavaksi ohjatut laskut tai hänen vahvistamansa ostolaskut Vahvistamattomat ostolaskut- tai Ostolaskut -valikoissa.

Jos laskuja vahvistavat eri henkilöt, käyttöoikeuksissa ei tarvitse määritellä laskujen vahvistajia, vaan kirjanpitäjä valitsee jokaiseen käsittelemäänsä laskuun vahvistajat itse.

Ruksaa käyttöoikeuksissa ruutu ”Älä näytä mainosviestejä”, jotta yritykseen lisätylle käyttäjälle ei näytetä ohjelman viesteissä Merit Software Oy:n lähettämiä mainosviestejä.

Käyttäjälle näytetään siinä tapauksessa vain ohjelmapäivityksiin liittyviä ilmoituksia ja muita tietoja.

Käyttäjien hallinnointi Merit Aktivan työpöydällä

Käyttäjien hallinnointi -valikossa ohjelman työpöydällä näkyvät vain ne yritykset, joissa käyttäjä on itse pääkäyttäjänä sekä käyttäjät, jotka kyseinen pääkäyttäjä on kutsunut kyseisiin yrityksiin lisäkäyttäjiksi.

Klikkaamalla yrityksen nimeä näytetään kyseisen yrityksen käyttäjät. Kun klikataan käyttäjän nimeä, näkyvät kyseiseen käyttäjään liittyvät yritykset. Samalla on mahdollista muuttaa myös käyttäjien oikeuksia.

Käyttäjän voi lisätä yritykseen klikkaamalla ja käyttäjän voi poistaa klikkaamalla . Käyttöoikeuksia voi määritellä ja muuttaa klikkaamalla .

Uusi käyttäjä voidaan lisätä myös vetämällä hiirellä käyttäjän nimi kyseisen yrityksen nimen päälle.

Pääkäyttäjä voi katsoa mihin yrityksiin hän on lisännyt maksullisia lisäkäyttäjiä klikkaamalla Käyttäjien hallinnointi -sivulla .


Lisenssiavaimen tiedot

Lisenssiavaimen tiedoissa näkyy pääkäyttäjän sähköpostiosoite, pääkäyttäjän luontipäivä, ohjelmaversio, käyttäjien lukumäärä sekä lisenssin voimassaoloaika ja laskutuskausi.

API:n asetukset

Pro- ja Premium-versiossa voidaan vaihtaa tietoja muiden ohjelmistojen kanssa ohjelman rajapinnan välityksellä.

Poikkeuksena ovat kuittien digitointipalvelua tarjoava eTasku sekä Costpocket, joiden kanssa on toteutettu valmis integraatio ohjelmaan.

eTaskun käyttöönotto-ohje löytyy linkistä:

https://etasku.zendesk.com/hc/fi/articles/115004351733-eTasku-MeritAktiva

CostPocketin käyttöönotto-ohje löytyy linkistä:

https://tsekk.ee/meritsoftwarefin/

Pääkäyttäjä luo API-avaimen ja API ID:n jokaiseen integroitavaan ohjelmistoon erikseen. Rajapinnan tekninen kuvaus löytyy verkkosivultamme https://api.merit.ee/

Yleiset asetukset

Myyntilaskun asetukset

Tässä valikossa voidaan muuttaa myyntilaskujen sekä Premium-versiossa tarjousten ja lähetemyynnin oletusasetuksia yrityksellenne sopivaksi.

Seuraava nro – määrittele seuraavan myyntilaskun nro, joka perusteella ohjelma alkaa numeroimaan myyntilaskuja. Oletuksena numerointi alkaa numerosta 1000.

Etuliite – etuliite, joka lisätään myyntilaskun numeron eteen.

Myyntilaskun oletuspäivämäärä – uusia myyntilaskuja syöttäessäsi voit valita, tarjoaako ohjelma myyntilaskuun oletusarvoisesti edellisen myyntilaskun päivämäärän vai kuluvaa päivän.

Maksuehto päivinä – myyntilaskuissa käytettävä eräpäivä. Jos joillekin asiakkaille sovelletaan muuta maksuehtoa kuin tässä olevaa maksuehtoa, se voidaan muuttaa asiakkaan tiedoissa tai myyntilaskulla.

Viivästyskorko – viivästyskorkoprosentti, joka näkyy myyntilaskulla ja joka lisätään asiakkaan tietoihin. Oletusarvoista viivästyskorko voidaan muuttaa joko asiakkaan tiedoissa tai myyntilaskulla.

Voit muuttaa viivästyskorkoprosentin tarvittaessa kaikkien asiakkaiden tiedoissa samalla kertaa. Lisää tällöin myyntilaskun asetuksissa Viivästyskorko-kenttään uusi viivästyskorko ja klikkaa .

Ohjelman Standard- ja Pro-versiossa ei ole mahdollista laskea viivästyskorkoa. Viivästyskorkoprosentti näkyy vain myyntilaskussa.

Premium-versiossa on mahdollista laskea viivästyskorko ja laatia viivästyskorkolaskuja.

Laskun pyöristys – valitse haluamasi pyöristystapa laskun loppusummalle.

Laskuttajan yhteyshenkilö – jos tähän kenttään syötetään laskuttajan yhteyshenkilön nimi, se tulostuu myös myyntilaskuun.

Nimikkeiden järjestys laskussa – on mahdollista valita, näkyvätkö nimikkeet laskulla nimikkeen tunnuksen vai nimen mukaisessa järjestyksessä.

Syötä riveille nimikkeen tunnus – ruksaa tämä kohta, jos haluat, että esim. varastonimikkeiden tunnus näkyy myyntilaskulla.

Tulosta ”Vastaanottajan kuittaus” – ruksaa tämä kohta, jos haluat, että myyntilaskun alaosassa näkyy rivi ”Vastaanottaja:”.

Tulostetaan viitenumero – ruksaa tämä kohta, jos haluat käyttää myyntilaskuissa viitenumeroita. Kun ohjelmaan luetaan pankin tiliote, viitenumerot auttavat kohdistamaan maksusuoritukset laskuihin. Viitenumero voidaan muodostaa kahdella eri tavalla:

 1. Viitenumero muodostetaan myyntilaskun numeron perusteella.
 2. Käytetään asiakaskohtaista viitenumeroa, jolloin asiakkaan tietoihin lisätään viitenumeron perusosa (ilman tarkistenumeroa).

Tulosta lähetelomake – ruksaa tämä kohta, jos tarvitset myyntilaskun lisäksi lähetelomaketta. Silloin myyntilaskulla muodostuu PDF-painikkeen alle kaksi tulostetta: Hinnat sisältävä PDF ja Lähetelomake ilman hintoja. Lähetelomake voidaan tulostaa asiakkaalle tavaralähetyksen mukaan.

Tulosta laskuun yhteyshenkilö – ruksaa tämä kohta, jos haluat, että PDF-laskuun tulostuu yhteyshenkilön tiedot (tieto otetaan asiakkaan tiedoista Yhteyshenkilö-kentästä).

Myyntihinnat ja alennukset

Pro- ja Premium -versioissa voi ohjelmaan syöttää myyntihintoja ja alennuksia. Ks. tarkemmat ohjeet käyttöohjeesta ”Myyntihinnat ja alennukset”.

https://meritaktiva.fi/ohje/varia/Myyntihinnat_ja_alennukset_2020.pdf

Viivästyskoron laskennan asetukset

Viivästyskorkolaskuja voidaan laatia Merit Aktivan Premium-versiossa. Viivästyskorko lasketaan niistä laskuista, joiden viivästyskorko on suurempi kuin 0 %.

Lisää viivästyskoron asetukset valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Viivästyskoron laskennan asetukset.

Viivästyskorkolaskun etuliite lisätään viivästyskorolaskun numeron eteen. Viivästyskorkolaskun numerointi alkaa oletusarvoisesti numerosta 1000. Viivästyskorko voidaan laskea päiväkorkona tai vuosikorkona.

Valitse Nimike-riville viivästyskoron laskennan nimike tai lisää uusi nimike, jonka alv-kantana on ”Ei veronalainen”.

Viivästyskorkolaskun vähimmäissumma -kenttään syötä summa, josta pienempiä viivästyskorkolaskuja ohjelma ei laadi.

Mikäli ohjelmalla on tehty aikaisemmin viivästyskorkolaskuja, syötä päivämäärä, josta lähtien viivästyskoron laskentaa jatketaan.

Jos esimerkiksi viivästyskorkolaskut on laadittu edellisen kerran 31.12.2019, syötä viivästyskoron laskennan aloituspäiväksi 01.01.2020. Silloin viivästyskoron laskentaa jatketaan kyseisestä päivästä.

Valitse, lasketaanko viivästyskorkoa eräpäivästä lähtien vai seuraavan kuukauden alusta lähtien.

Voit lisätä viivästyskorkolaskuun huomautusmaksun, joka merkitään jokaiseen viivästyskorkolaskuun omana nimikerivinään viivästyskoron lisäksi. Lisää huomautusmaksu viivästyskorkolaskuihin ruksaamalla kohta ”Lisää viivästyskorkolaskuun huomautusmaksu”.

Lisää huomautusmaksu laskuun valitsemalla Huomautusmaksun nimike ja syöttämällä viivästyskorkolaskulla näkyvä huomautusmaksun määrä.


Maksumuistutusten tekstit

Merit Aktivassa on oletusarvoiset maksukehotuksen tekstit suomeksi, englanniksi, viroksi ja ruotsiksi. Kielivalinta riippuu siitä missä kielessä asiakkaalle laaditaan myyntilaskut.

Myyntilaskujen kieli valitaan asiakkaan tiedoissa valikossa Myynti > Asiakkaat > Myyntilaskun kieli.

Voit lisätä ohjelmaan uusia maksumuistutustekstejä klikkaamalla .

Olemassa oleva maksumuistutuksen tekstejä voidaan muuttaa tai poistaa valitsemalla kyseinen rivi ja klikkaamalla sen jälkeen tai .


Pysyvä kommentti

Uuden pysyvän kommentin voi lisätä joko valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Pysyvä kommentti, asiakkaan tiedoissa olevissa kommenttikentissä tai suoraan myyntilaskulla kommenttien lisäämiskentissä. Valmiiksi lisättyjä kommentteja voidaan jatkossa käyttää myyntilaskuja laadittaessa. Pysyviä kommentteja voidaan valita:

 • suoraan myyntilaskulla
 • asiakkaan tiedoissa
 • asiakasryhmässä.

Myyntilaskuun, asiakkaan tietoihin tai asiakasryhmälle valitut pysyvät kommentit näkyvät myyntilaskulla lisätietona.

Valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Pysyvä kommentti voidaan pysyviä kommentteja tarvittaessa muuttaa klikkaamalla tai poistaa klikkaamalla .

Mittayksiköt

Mittayksiköitä käytetään osto- ja myyntinimikkeissä eli tuotteissa ja palveluissa, joita ostetaan ja myydään. Mittayksiköitä voidaan lisätä ohjelmaan nimikkeen tiedoissa klikkaamalla mittayksikköluettelon lopussa olevaa Lisää uusi -painiketta klikkaamalla tai valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Mittayksiköt.

Mittayksikön tietoihin voidaan syöttää myös ruotsinkielinen nimi. Jos tehdään lasku ruotsinkieliselle asiakkaalle, laskulla käytetään automaattisesti ruotsinkielisiä mittayksiköitä.

Maat

Vasemmanpuoleisessa valikossa (Valitut maat) esitetään ne maat, jotka ovat valittavissa asiakkaan tai toimittajan tietoihin laskuilla. Oikeanpuoleisessa valikosta (Maat) löytyvät kaikki maailman maat. Maat-valikosta voidaan siirtää puuttuvat maat omaan maaluetteloon klikkaamalla maan edessä olevaa painiketta.


Valuutat

Lisää ohjelmaan tarvittavat valuutat valuuttamääräisten kirjausten syöttämistä varten. Ohjelmassa käytössä olevat valuutat näkyvät vasemmanpuoleisessa luettelossa (Valitut valuutat) ja kaikki maailman valuutat vasemmanpuoleisessa valikossa. Voit lisätä ohjelman valuuttaluetteloon tarvittavia valuuttoja oikeanpuoleisesta valikosta klikkaamalla valuutan edessä olevaa painiketta.


Sähköpostiasetukset

Merit Aktivassa on mahdollista valita laskujen lähetykseen neljä erilaista tapaa:

 1. käytä lasku@meritaktiva.fi verkkotunnusta
 2. Käytä lähettäjän osoitetta (ilman SPF-vahvistusta).
 3. käytä omaa SMTP-palvelinta
 4. käytä Exhange-palvelinta

Uutta yritystä ohjelmaan lisättäessä on oletusasetuksena: Käytä lähettäjän osoitetta (ilman SPF-vahvistusta).

Jos haluat, että laskun saaja näkee sinun osoitteesi laskun lähettäjänä, anna tässä kentässä olla ”Käytä lähettäjän osoitetta”. Jos sinulla on oma palvelin ja haluat, että laskut lähtevät sitä kautta, valitse ”Käytä omaa STMP-palvelinta”. Tällöin tulee lisätä palvelimen nimi ja portti, jonka kautta tiedot liikkuvat palvelimelta. Nämä tiedot voi kysyä vastaavan palvelun tarjoajalta.

Lähettäjän s-postiosoite – syötä laskun lähettäjän sähköpostiosoite. Tämä näkyy laskun saajalle sähköpostiosoitteena, josta lasku on lähetetty.

Käyttäjään kytketty lähettäjän s-posti – syötä tähän sähköpostiosoite, jota haluat käyttää omissa ohjelmasta lähettämissäsi sähköpostiviesteissä (esim. myyntilaskut, maksumuistutukset yms.).

Käyttäjään kytketty lähettäjän sähköpostiosoite on käyttäjäkohtainen ja jokainen käyttäjä voi syöttää tähän kenttään oman sähköpostiosoitteensa. Jos tämä kenttä jätetään tyhjäksi, asiakkaille lähtevissä sähköpostiviesteissä näkyy lähettäjän sähköpostiosoitteena ”Lähettäjän s-postiosoite”-kentässä näkyvä osoite.

Kopion vastaanottaja / Piilokopio (bcc) – lisää sähköpostiosoite, jonne lähetetään kopio/piilokopio asiakkaalle lähetetystä viestistä ja myyntilaskusta. Suosittelemme lisäämään tähän kohtaan oman sähköpostiosoitteenne, jotta saatte Merit Aktivasta lähetetyt sähköpostit ja myyntilaskut arkistoonne. Merit Aktivassa näkyy lähetetyistä sähköposteista ainoastaan lähetyspäivä, ei muita lokitietoja.

Oletusviestit – Sähköpostiasetuksiin lisätty sähköpostiosoite ja oletusviestiksi merkitty viesti tarjotaan oletuksena myyntilaskua, tarjousta, tilauta, ennakkolaskua ja lähetettä lähetettäessä. Ennen asiakkaalle lähettämistä voit tarvittaessa täydentää tai muuttaa niitä tai valita viestiksi jokin muun oletusviestin.

Ohjelmaan on lisätty erilaisia oletusviestejä eri asiakirjojen lähettämistä varten. Asiakirjatyyppi näyttää minkälaisessa tositteessa oletustekstiä käytetään, asiakirjan nimi määrittelee viestin tyypin, jotta erotat eri tekstit toisistaan. Lisää uusi teksti klikkaamalla .

Oletustekstiin voidaan lisätä muuttujia. Muuttujiksi voit valita yrityksen nimen, asiakirjan numeron ja tarjouksissa (Premium-versio) myös online-linkin asiakirjaan.

Sähköpostiasetusten oletusteksteihin merkityt muuttujat korvataan muuttujan mukaan joko asiakirjan numerolla tai yrityksen nimellä.

Asiakirjaan ohjaavan online-linkin kautta asiakas pystyy avaamaan ohjelmasta lähetetyn tarjouksen (Premium-versio) ja antamaan palautetta tarjoukseen suoraan asiakirjassa (vahvistaa tai hylätä sen ja lisätä kommentteja).

Oletusviesteihin voidaan lisätä myös viron-, englannin- ja ruotsinkieliset tekstit sellaisia asiakkaita varten, joille lähetetään viron-, englannin- ja ruotsinkielisiä myyntilaskuja.

Jos laskut luodaan massalaskutuksena, laskuihin lisätään teksti, joka on valittu Oletuksena käytettävänä tekstinä.

 

Ohjelman kielen valinta

Ohjelman kielivalikossa voit valita Merit Aktivan käyttöliittymän kielen. Jos haluat muuttaa käyttöliittymän kieltä, klikkaa vastaavan maan lippua.

Ohjelman kielivalinta on käyttäjäpohjainen eli jos muutat kieltä yhdessä yrityksessä, työkieli muuttuu myös muissa yrityksissä, joissa olet käyttäjänä. Jos yrityksellä on useampia käyttäjiä, ohjelman kielivalinta ei koske muita käyttäjiä.

Kun valitset ohjelman käyttökieleksi ruotsin, englannin, viron tai venäjän, muuttuu ohjelman käyttökieli vastaavasti. Jo lisäät tilikarttaan tai nimikeluetteloon uusia tilejä/nimikkeitä tai muutat olemassa olevia, sinun tulee kääntää ne itse. Käännökset voit lisätä itse tilikartassa tilien tietoihin.

Ohjelman toimintakielen voi muuttaa jo ennen kuin kirjaudut ohjelmaan tai ohjelman sisällä klikkaamalla yläpalkista äärimmäisenä oikealla olevaa profiilikuvaketta:

ja valitsemalla vastaavan kielen.

Kirjanpidon asetukset

Tilikartta

Tilikartan rakenne riippuu uutta yritystä ohjelmaan lisättäessä valitusta yritysmuodosta. Huomaa, että tilikarttapohjaa ei voi vaihtaa enää sen jälkeen, kun yritys on perustettu. Ohjelmassa valittavissa olevat yritysmuodot ja niitä vastaavat tilikartat:

– Yhtiö (osakeyhtiöille, osuuskunnille): ohjelman oma suppeampi tilikartta

– Toiminimi (toiminimille, kommandiittiyhtiöille): ohjelman oma suppeampi tilikartta

– Asunto-osakeyhtiö ja kiinteistöosakeyhtiö

– Yhdistys

– Liikekirjuri (monipuolisin ja laajin, sopii liikeyritysten kirjanpitoon, esim. osakeyhtiöille, osuuskunnille, toiminimille, kommandiittiyhtiöille, avoimille yhtiöille)

Tilikartta on ryhmitelty taseen ja tuloslaskelman erien mukaan, jolloin tililuettelossa näytetään tilit ryhmiteltynä. Voit ottaa ryhmittelyn pois ottamalla rastin pois ruudusta:

Tilikartta on esitetty taulukkona, jonka jokaisen sarakkeen ylävalikossa on suodatin. Suodattimen avulla voit hakea tiettyä tiliä esim. tilin numeron, nimen, taseen/tuloslaskelman erän jne. mukaan. Kun klikkaat -merkkiä, valitun sarakkeen ylävalikkoon ilmestyy suodatin, jossa voit suodattaa tietoja sopivien hakuehtojen mukaan. Suodattimen saa otettua pois päältä klikkaamalla:

Tilikartassa on mahdollista muuttaa tilejä -painikkeella tai poistaa ne -painikkeella. Jos tiliin on kytketty osto- tai myyntinimike, tulee ensin poistaa vastaava nimike valikosta Ostot > Nimikkeet tai Myynnit > Nimikkeet.

Rahatilit (pankkitilit, kassat) lisätään tilikarttaan -painikkeilla. Toinen mahdollisuus on lisätä pankkitilit ja kassat valikossa: Maksutapahtumat > Pankit/Kassat.

Tilikartta voidaan tallentaa PDF- tai Excel-muotoon klikkaamalla vastaavasti joko tai .

Olemassa olevaa tilikarttaa on mahdollista muokata ja täydentää. Lisää uusi tili klikkaamalla ja täytä tilin tiedot.

Voit myös kopioida tilin tiedot olemassa olevasta tilistä. Avaa kopioitavan tilin tiedot ja paina -painiketta. Lisää uudelle tilille numero ja nimi.

Tunnus – taseen Vastaavaa-puolen tilit alkavat numerolla 1 ja Vastattavaa-puolen tilit numerolla 2. Tulotilit alkavat numerolla 3 ja kulutilit numeroilla 4 – 9.

Nimi – kirjoita tilin nimi.

Tilityyppi – valitse tilityyppi. Oletustyyppinä on ”yksityiskohtainen”.

Ohjelman Pro- ja Premium-versioissa on mahdollista lisätä tilikarttaan yhteenvetotilejä. Yhteenvetotilin numeron tulee olla lyhyempi kuin niiden tilien numerot, joiden summat lasketaan yhteen yhteenvetotilille.

Tilikarttaan yhteenvetotiliä lisättäessä kyseisen ”otsikkotilin” tyypiksi tulee valita: Yhteenvetotili.

Esim. jos yhteenvetotilin tilinumero on tilikartassa numero 30, lasketaan kyseisen tilin saldoon yhteenlaskettu summa kaikista alatileistä, joiden tilinumero alkaa numerolla 30…. Eli yhteenvetotileillä esitetään alatilien yhteissumma. Itse yhteenvetotilille ei voi tehdä kirjauksia, koska ne ovat vain otsikkorivejä. Yhteenvetotilien numero voi olla myös yksinumeroinen.

Eli esim. 30 Tuotantotulot (Yhteenvetotili) ja sen alla tulotilit 3001, 3010, 3077.  Yhteenvetotilit näkyvät pääkirjassa ja ohjelman tiliotteessa, mutta ei tuloslaskelmassa.

Taseen/tuloslaskelman erä – valitse tilille oikea taseen tai tuloslaskelman erä.

ALV – valitse arvonlisäverokanta.

ALV:n ilmoittaminen – määritellään, ilmoitetaanko tiliin liittyvät kirjaukset myynti- vai ostojen arvonlisäverona vai onko kyseessä veroton kirjaus.

Käytetään maksutapana – tili voidaan tarvittaessa määritellä maksutavaksi ostolaskuihin, myyntilaskuihin tai ostolaskuihin ja kuluraportteihin.

Osasto/kustannuspaikka/projekti pakollinen – mikäli tilin tiedoissa määritellään, että osasto/kustannuspaikka/projekti on pakollinen, niin kirjauksia kyseiselle tilille tehtäessä ohjelma ei anna tallentaa kirjausta ennen kuin osasto/kustannuspaikka/projekti on valittu.

Näytä työpöydällä – valittaessa tilin tietoihin ”Näytä työpöydällä”, valikossa Työpöytä > Yrityksen työpöytä näkyy kyseisen tilin kuluvan kuukauden saldo, saldo tilikauden alusta sekä edellisen kuukauden saldo.


ALV-määritykset

Valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > ALV-määritykset näkyvät kaikki alv-kannat, joita voidaan käyttää kirjauksissa.

Tarvittaessa alv-kantoja voidaan lisätä klikkaamalla . Alv-määrityksiä voidaan muuttaa klikkaamalla ja poistaa klikkaamalla .

Mikäli myyntilaskuihin tarvitaan erilaisia viittauksia arvonlisäverolakiin tai -asetukseen, lisää ohjelmaan jokaista viitettä varten oma alv-kanta. Laskulle voidaan sen jälkeen valita vastaava viite.

Arvonlisäverokannat on kytketty ohjelmassa konkreettisiin kirjanpitotileihin, jotka ovat valmiina tilikartassa. Älä lisää alv-kantoja varten uusia arvonlisäverotilejä tilikarttaan. Uutta alv-kantaa lisättäessä ohjelma määrittelee automaattisesti sopivat arvonlisäverotilit.

 

Oletustilit

Oletustilit on määritelty ohjelman alkuasetuksissa. Kyseisiä tilejä käytetään ohjelmassa oletustileinä kirjauksissa.

Edellisten tilikausien voittovaratili ja Tilikauden voitto(tappio) -tilejä ei saa muuttaa, sillä ohjelma päättää tilikauden päättyessä automaattisesti tulo- ja kulutilit. Edellisten tilikausien voitto (tappio)-tilille on mahdollista tehdä pääkirjakirjauksia (esim. syöttää alkusaldo, tehdä voitonjakokirjaus), mutta Tilikauden voitto (tappio) -tilille kirjauksia ei voi tehdä.

Myyntitiliä ohjelma tarjoaa automaattisesti uusia nimikkeitä lisättäessä Myyntitili-kenttään. Voit tarvittaessa muuttaa oletustilin tässä valikossa tai nimikkeen tiedoissa.

Ostotiliä ohjelma tarjoaa uusia nimikkeitä lisättäessä Ostotili-kenttään. Ostotiliksi voit valita eniten käytettävän tuotteiden/palvelujen kulutilin.

Varastotiliä ohjelma tarjoaa uusia varastonimikkeitä (nimike, jonka tyyppinä on Varastonimike) lisättäessä (Varastotili-kenttään).

Myyntikustannustili on automaattisesti uusia varastonimikkeitä lisättäessä kulutilikentässä (Myyntikustannustili).

Myyntisaamiset ja saadut ennakkomaksut esitetään tileillä 1701 Myyntisaamiset ja 2750 Saadut ennakot.

Ostovelkatili on 2760 Ostovelat ja toimittajille maksetut ennakkomaksut esitetään tilillä 1551 Ennakkomaksut, vaihto-omaisuus.

Kaikki kuluennakonsaajiin liittyvät kirjaukset esitetään tileillä 2942 Velat työntekijöille ja 1782 Kuluennakot työntekijöille.

Pyöristyksen tulo- ja pyöristyksen kulutileille kirjataan myynti- ja ostolaskujen pyöristykset.

Kurssivoittotilille ja kurssitappiotilille kirjataan myyntilaskujen ja ostolaskujen maksukirjauksissa muodostuneet kurssierot.

Pankin tiliotetta sisään luettaessa esitetään pankin palvelumaksut ja korot automaattisesti Pankkikulujen kirjanpitotilillä ja Korkotuottojen kirjanpitotilillä.

Oletustilivalikossa voit muuttaa niitä tilejä, joiden kohdalla avautuu tilikartta.

Tuloslaskelman asetukset (Pro- ja Premium-versiossa)

Tuloslaskelman asetuksia on mahdollista muuttaa Pro- ja Premium-versioissa valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tuloslaskelman asetukset.

Tuloslaskelmaan voi lisätä täydentäviä rivejä klikkaamalla . Alkuperäisiä rivejä ei voi poistaa eikä muuttaa.

Valitse uutta riviä tuloslaskelmaan lisätessäsi tuloslaskelman alkuperäinen rivi, jonka haluat jakaa yksityiskohtaisemmin.

Lisää jokaista tuloslaskelman riviä kohden yksi asetusrivi ja valitse sille selite, tuloslaskelmassa kuvaamista koskeva ehto sekä kirjasintyyli. Tärkeää on, että Valitse tili -sarakkeessa on kaikki konkreettiseen alkuperäisriviin liittyvät kirjanpitotilit jaettu uusien tuloslaskelman rivien kesken.

Jos haluat lisätä tuloslaskelman kuvauksen tai kaavarivin väliyhteenvetoja varten, jätä alkuperäinen rivi valitsematta.

Tilikaudet

Määrittele kentässä , mille kaudelle tositteita voidaan tallentaa. Jos esimerkiksi määrittelet kauden alkupäiväksi kuluvan kuukauden ensimmäisen päivän, aikaisemmille kausille ei pysty tallentamaan tositteita. Tämä vähentää virheitä tositteiden päivämääriä syötettäessä.

Lisää uusi tilikausi klikkaamalla

Mikäli yrityksenne tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta, muuta tilikauden tiedoissa yrityksen tilikauden alku- ja päättymispäivä.

Voit muuttaa olemassa olevia tilikausia ei-aktiivisiksi ottamalla tilikauden tiedoissa pois rastin Aktiivinen-ruudusta. Klikkaa tilikauden rivi aktiiviseksi ja paina sen jälkeen . Tee muutokset ja tallenna tilikauden tiedot. Ei-aktiiviselle tilikaudelle ei ole mahdollista tehdä kirjauksia.

Voit poistaa vain sellaisia tilikausia, joille ei ole tehty kirjauksia.

Tietojen tuonti

Jos haluat siirtää edellisestä kirjanpito-ohjelmastasi tietoja Merit Aktivaan, voit tuoda ne ohjelmaan Excel-muodossa. Merit Aktivaan voidaan tuoda asiakkaiden, toimittajien sekä varastonimikkeiden tiedot sekä alkusaldoihin myyntisaamiset ja ostovelat laskuittain.

Tietojen tulee olla tietynlaisissa Excel-tiedostoissa. Mallitiedostot löytyvät käyttöohjesivultamme https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/ Tietojen tuonti -otsikon alta. Excel-tiedoston sarakkeiden otsikkojen tulee olla täysin samanlaiset kuin mallitiedostossa, sarakkeiden järjestyksellä ei ole väliä.

Asiakkaiden ja toimittajien tuonti

Mikäli haluat siirtää ohjelman myynti- ja ostoreskontraan alkusaldojen myyntisaamiset ja ostovelat laskuittain, tulee ohjelmaan siirtää ensin asiakas- ja toimittajaluettelot.

Asiakkaat ja toimittajat saa tuotua Excel-tiedostoista valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tietojen tuonti > Asiakkaiden tuonti/Toimittajien tuonti.

Mallitiedostot löytyvät käyttöohjesivultamme Mallitiedostot löytyvät käyttöohjesivultamme https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/

Toimittajaluettelosta on tärkeää poistaa Verohallinto, sillä se on jo valmiina ohjelmassa.

Kun olet siirtänyt asiakkaiden ja toimittajien tiedot, voit käyttää niitä jatkossa osto- ja myyntilaskuja laatiessasi.

Asiakas- ja toimittajaluetteloja voidaan tuoda ohjelmaan useita kertoja. Tietoja tuotaessa korvataan niiden asiakkaiden/toimittajien tiedot, joiden nimi on sama Excel-tiedostossa ja ohjelmassa.

Varastonimikkeiden tuonti

Ohjelmaan voidaan tuoda Excel-taulukosta nimikkeet, joiden tyyppinä on varastotavara eli nimikkeet, joista pidetään varastolaskentaa Merit Aktivan varasto-osakirjanpidossa. Nimikkeiden tiedot tuodaan valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tietojen tuonti > Nimikkeiden tuonti.

Muuta tiedostoon Merit Aktivan tilikartan mukaiset tilit ja lisää tarvittaessa uusia tilejä tilikarttaan.

Poista tiedostosta ennen tietojen tuontia nimikkeet, joita ei käytetä enää. Nimikkeiden tiedot siirretään ilman määriä. Ks. lisätietoja alkusaldojen syötöstä käyttöohjesivultamme https://meritaktiva.fi/tuki/kayttoohjeet/ ohjeesta ”Varastolaskenta Merit Aktivassa”.


Alkusaldot

Ks. Merit Aktivan käyttöönotto-ohjeesta kohta ”Alkusaldojen syöttäminen”.

Tositteiden järjestäminen

Valikossa Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Tositteiden järjestäminen voit määritellä ohjelmaan syötetyille tositteille uuden numerojärjestyksen.

Valitse ensin tositelaji ja kausi, jonka numeroinnin haluat järjestää uudelleen. Määrittele Järjestys-valikossa, onko uuden numeroinnin perustana tositteen päivämäärä, tositelaji ja tositteen numero vai tositelaji ja tositteen numero.

Kun klikkaat , esitetään valitun tositelajin kirjausten tämänhetkiset sekä ohjelman tarjoamat uudet tositenumerot. Uudet tositenumerot tallennetaan, kun klikkaat

Dimensiot

Osastot

Osasto lisätään ohjelmaan klikkaamalla ja täyttämällä osaston tiedot.

Tunnus – anna osastolle jokin tunnus.

Nimi – kirjoita osaston nimi.

Osastokohtainen pankkitili myyntilaskulla – jos haluat käyttää eri osastojen myyntilaskuissa eri pankkitilejä, valitse osaston tietoihin vastaava pankkitili.

Seuraava myyntilaskun nro – määrittele osaston seuraavan myyntilaskun nro, joka perusteella numeroidaan kyseisellä osastolla laaditut myyntilaskut.

Jos osaston tiedoissa ei määritellä seuraavan myyntilaskun numeroa, myyntilaskujen numerointi tapahtuu myyntilaskujen yleisen numeroinnin mukaan.

Eri osastoilla voidaan käyttää omaa numerosarjaa myyntilaskuissa.

Etuliite – etuliite, joka lisätään kyseisen osaston myyntilaskun numeron eteen.

Takaliite – takaliite, joka lisätään kyseisen osaston myyntilaskun numeron perään.

Laskun muotoilu – ohjelman Pro- ja Premium -versioissa on mahdollista lisätä eri osastoille oma laskupohjansa. Tällöin laskujen ylävalikossa tulee valita oikea osasto Osasto-kenttään. Ohjelman tarjoamaa osastoa voidaan muuttaa laskun riveillä.

Myynti- ja ostolaskun ylävalikossa valitun osaston mukaan on mahdollista laatia myynti- ja ostoraportti sekä myyntisaamiset- ja ostovelat-raportteja. Mikäli osasto on valittu vain nimikeriville, kyseisellä tavalla jaetut kulut näkyvät valikossa Kirjanpito > Pääkirja. Myös tuloslaskelman voi laatia osastoittain.

Osasto voidaan valita myös pääkirjatositteisiin, käyttöomaisuushyödykkeen tietoihin, varastotapahtumiin ja maksutapahtumiin.

Kuluennakoiden saajat

Kuluennakon saajia voidaan lisätä valikoissa:

 1. Asetukset > Dimensiot > Kuluennakoiden saajat > Lisää kuluennakon saaja
 2. Ostot > Kuluennakon saajat > Lisää kuluennakon saaja
 3. Suoraan kuluennakon saajan kuluraportissa, klikkaamalla kuluennakon saajien valintaikkunassa .

Täytä uuden kuluennakon saajan tiedot.

Nimi – syötä kuluennakon saajan nimi. Kun kuluennakon saajan nimi on tallennettu, kyseisen kuluennakon saajan nimi näkyy laskujen ja kuluraporttien maksutapojen luettelossa.

Osoite, osoite jatkuu, postinumero, postitoimipaikka – lisää kuluennakon saajan osoite.

Puhelin, sähköposti – syötä kuluennakon saajan yhteystiedot.

Maa – ohjelma tarjoaa oletuksena maaksi Suomea, mutta voit muuttaa sen tarvittaessa. Valikosta puuttuvan maan voi lisätä valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Maat.

Valuutta – oletuksena on EUR. Jos kuluennakon saajalle maksetaan aina jossain muussa valuutassa, voi valuutan muuttaa. Puuttuvan valuuttatunnuksen voi lisätä valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Valuutat.

Pankkitili – syötä kuluennakon saajan pankkitili, jotta voitte kirjata kuluennakon saajalle ennakkomaksuja tai maksaa hänen maksamansa kulut kuluraporttien perusteella.

Kaikki kuluennakon saajien saamiset ja velat näkyvät ohjelmassa määritetyillä oletustileillä:

 • 1782 Kuluennakot työntekijöille
 • 2942 Velat työntekijöille.

Älä lisää tilikarttaan uusia tilejä kuluennakoiden saajille. Eri työntekijöiden velkoja voidaan seurata osto- ja verovelkojen yhteenvetoraportista valitsemalla Velkatyypiksi: Velat kuluennakoiden saajille ja Toimittaja-kenttään kyseinen kuluennakon saaja.

Projektit

Eriteltyä tulojen ja menojen laskentaa varten voidaan käyttää projekteja. Projektien avulla voidaan seurata tietyn projektin tai toimeksiannon tuloja ja menoja ja saada siten tarvittavaa tietoa projektin tuottavuudesta.

Projekti voidaan kirjata myyntilaskulle, maksutapahtuman riville, ostolaskun riville, pääkirjan kirjauksen riville, varastotapahtumalle ja poistojen laskennan riville. Projekteja voidaan määritellä tositteen riveillä sarakkeessa P.

Mikäli myyntilaskun riveille halutaan käyttää useita eri projekteja, laskun ylätunnisteeseen ei

valita projektia vaan projektit lisätään laskun riveille (sarake P).

Projektin tulos lasketaan tuloperusteisesti. Projektin tulos saadaan vähentämällä menot tuloista.

Projektiraporteissa kuvataan ostolaskujen summat (menot) miinusmerkkisinä ja myyntilaskujen

summat (tulot) plusmerkkisinä. Projektin positiivinen saldo kertoo projektin olevan voitolla.

Negatiivinen saldo kertoo projektin olevan tappiollinen.

Uuden projektin lisäämiseksi napsauta ikkunan yläosassa olevaa -painiketta ja tietojen muuttamiseksi -painiketta.

Tunnus – syötä projektile tunnus. Tunnuksen pituus voi olla enintään 20 merkkiä.

Nimi – syötä projektin nimi.

Päättymispäivä – kentän voi jättää tyhjäksi. Päättymispäivän voi syöttää silloin kun projekti on päättynyt tai on kyseessä määräaikainen projekti, jonka päättymispäivä on tiedossa etukäteen. Päättymispäivä jättää asiakirjalle projektia valittaessa vaihtoehtojen joukosta pois ne projektit, jotka ovat päättyneet ennen asiakirjan päivämäärää.

Kaikki ohjelmaan lisätyt projektit näkyvät projektien luettelossa. Luettelon voi tallentaa PDF- tai Excel-muotoon klikkaamalla vastaavaa kuvaketta tai .

Mikäli lisättyjä projekteja on paljon, tietyn projektin hakua helpottavat suodattimet, jotka sijaitsevat projektiluettelon sarakkeiden otsikkokentissä. On mahdollista käyttää yhtä aikaa useampaa suodatinta. Suurennuslasin kuvaketta klikkaamalla ilmestyy valitun sarakkeen ylävalikkoon suodatin, jossa voi käyttää tietojen suodattamiseen käytetään joko hakusanaa tai päivämäärärajausta. Suodatin otetaan pois päältä klikkaamalla .

 

Kustannuspaikat

Kustannuspaikka on yrityksen sisäinen yksikkö, jonka tehtävä on muiden yksiköiden palvelu.

Perusteellisempaa kulujen laskentaa varten voidaan käyttää kustannuspaikkoja. Kustannuspaikkaraporteissa esitetään valittujen kustannuspaikkojen tuotot/kulut.

Kustannuspaikka voidaan määrätä ostolaskun riville, maksutapahtumissa muun tulon

ja muun menon riville, pääkirjan kirjauksen riville, varastotapahtumalle ja poistojen laskennan

riville. Kustannuspaikkoja voidaan määritellä tositteen riveillä sarakkeessa K.

Lisää uusi kustannuspaikka klikkaamalla ikkunan yläosassa olevaa -painiketta ja muuta kustannuspaikan tietoja klikkaamalla -painiketta.

Tunnus – syötä kustannuspaikalle tunnus. Tunnuksen pituus voi olla enintään 20 merkkiä.

Nimi – syötä kustannuspaikan nimi.

Päättymispäivä – syötä kustannuspaikan käytön päättymispäivä eli päivä, josta lähtien ette halua kerätä kyseiselle kustannuspaikalle kuluja. Kentän voi myös jättää tyhjäksi.

Kustannuspaikan päättymispäivä jättää asiakirjalle kulukohtaa valittaessa vaihtoehtojen joukosta pois sellaiset kustannuspaikat, jotka päättyivät ennen asiakirjan päivämäärää.

 

Käyttöomaisuusryhmät

Ohjelman alkuasetuksiin sisältyvät käyttöomaisuusryhmät. Jokaiselle käyttöomaisuusryhmälle on määritelty poistotapa ja -prosentti sekä käyttöomaisuusryhmään liittyvät pääkirjan tilit.


Voit tarvittaessa lisätä käyttöomaisuusryhmiä klikkaamalla , tehdä muutoksia olemassa oleviin ryhmiin klikkaamalla tai poistaa niitä klikkaamalla .

Käyttöomaisuusryhmä valitaan käyttöomaisuushyödykkeen tiedoissa. Ohjelman alkuasetuksissa on valittu käyttöomaisuusryhmien kirjanpitotilit siten, että kirjauksissa, joissa on käytetty käyttöomaisuushyödykkeitä, käytetään käyttöomaisuusryhmässä määriteltyjä tilejä oikein.

Käyttöomaisuushyödykkeiden sijaintipaikat

Lisää ohjelmaan käyttöomaisuushyödykkeiden sijaintipaikat, joita voit käyttää käyttöomaisuushyödykkeiden tiedoissa. Lisää uusi sijaintipaikka klikkaamalla .

Uuden hyödykkeen sijaintipaikan voitte lisätä myös suoraan käyttöomaisuushyödykkeen tiedoissa.

Kaikki hyödykkeiden sijaintipaikat näet valikossa Asetukset > Dimensiot > Käyttöomaisuushyödykkeiden sijaintipaikat.

Käyttöomaisuushyödykkeiden vastuuhenkilöt

Käyttöomaisuushyödykkeille voidaan lisätä omat vastuuhenkilönsä klikkaamalla ja täyttämällä vastuuhenkilön tiedot.

Uusia vastuuhenkilöitä voidaan lisätä myös suoraan käyttöomaisuushyödykkeen tiedoissa.

Kaikki vastuuhenkilöt näkyvät valikossa Asetukset > Dimensiot > Käyttöomaisuushyödykkeiden vastuuhenkilöt.

Nimikeryhmät (Pro- ja Premium-versio)

Nimikeryhmien avulla voidaan jakaa nimikkeet suurempiin yksiköihin.

Lisää uusi nimikeryhmä klikkaamalla ja täytä nimikeryhmän tiedot.

Kaikki lisätyt nimikeryhmät näkyvät nimikeryhmien luettelossa. Nimikeryhmiä voidaan muuttaa tai poistaa klikkaamalla vastaavasti joko tai .

Jaa nimikkeet ryhmiin nimikkeen tiedoissa. Nimikeryhmiä käyttämällä voit määritellä nimikeryhmittäin myyntihintoja sekä alennuksia (valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Myyntihinnat ja alennukset).

Asiakasryhmät (Pro- ja Premium-versio)

Pro- ja Premium-versioissa voidaan jakaa asiakkaat erilaisiin ryhmiin. Lisää uusi asiakasryhmä klikkaamalla ja täytä asiakasryhmän tiedot.

Mikäli lisäät vakiokommentteja (myyntilaskulle ennen laskurivejä tai niiden jälkeen tulostuva teksti) asiakasryhmän tietoihin, kyseiset tekstit lisätään kaikkiin kyseiseen asiakasryhmään kuuluvien asiakkaiden myyntilaskuihin. Asiakkaat voidaan jakaa asiakasryhmiin asiakkaan tiedoissa.

Olemassa olevat asiakasryhmät näkyvät asiakasryhmien luettelossa. Asiakasryhmiä voidaan muuttaa tai poistaa klikkaamalla vastaavasti joko tai .

Ottamalla asiakasryhmät käyttöön voidaan laatia Myynti-valikossa myyntiin liittyviä raportteja sekä syöttää myyntihintoja ja alennuksia asiakasryhmittäin (valikossa Asetukset > Yleiset asetukset > Myyntihinnat ja alennukset).

Pro- ja Premium-versioissa voidaan kytkeä erilaiset laskupohjat eri asiakasryhmiin, jolloin eri asiakasryhmien myyntilaskuissa on erilainen ulkoasu.

Toimittajaryhmät (Pro- ja Premium-versio)

Kaikki toimittajiin liittyvät kirjaukset kuvataan oletusarvoisesti tileillä 2760 Ostovelat ja 1551 Ennakkomaksut, vaihto-omaisuus. Älä lisää tilikarttaan uusia tilejä ostoveloille tai ennakkomaksuille, vaan käytä toimittajaryhmiä. Lisää toimittajaryhmä klikkaamalla ja täytä toimittajaryhmän tiedot.

Olemassa olevat toimittajaryhmät näkyvät toimittajaryhmien luettelossa.

Toimittajat voidaan jakaa ryhmiin toimittajan tiedoissa. Ostot-valikossa voidaan laatia erilaisia ostoraportteja toimittajaryhmittäin.

Varastot (Pro- ja Premium-versio)


Merit Aktivan Pro- ja Premium-versioissa voidaan pitää varastolaskentaa useammassa varastossa. Kirjauksia syötettäessä käytettävät varastot näkyvät valikossa Asetukset > Dimensiot > Varastot.

Lisää uusi varasto klikkaamalla ja täytä varastoa koskevat tiedot.

Tunnus – syötä varaston tunnus.

Nimi – lisää varaston nimi.

Sisääntulon, Varastosta oton ja Varastojen välisen tapahtuman etuliite – etuliite, joka lisätään kyseisen varastotapahtuman numeron eteen.

Seuraavan varastoon tulon, seuraavan oton, seuraavan varastojen välisen tapahtuman nro – määrittele seuraavan varastotapahtuman numero.